herkes inancı, düşünceleri ve bunların doğrultusunda şekillendirdiği yaşam tarzı sebebiyle farklı ahlak anlayışına sahiptir.her yeni gelen nesil ise bu kavramın anlam alanını daraltmakta.her defasında manasından bir şeyler çalmakta.
dürüstlük, insana değer verme gibi genel geçer bazı kavramlar vardır ki, bunlar da insani ahlak içerisinde yer alır ve kanımca gözetildiği takdirde toplu yaşamı kolaylaştıran, güzelleştiren olgular, kurallardır. ancaaaak; ne zaman ki alt kültür kurallarına bağımlılık başlarsa, o zaman birey birey olmaktan uzaklaşır ve toplumun milyonlarca küçük oyuncağından biri olmaya başlar. çoğunluk bu gruba dahil olduğu zaman ise, ilerlemek, gelişmek, yeniliklere adım atmak mümkün değildir
Kardeşim gibi gördüğüm evli bir arkadaşımın başka evli bir adamla yaşadğı tertemiz duygulara! ! ! dayanan bembeyaz ilişkisinin adıdır. Ne demek istediğimi anladığınız değil mi.
yok abi yok olmayacak böyle! ahlak örtünen örtünün rengine göre değişmiyor be.! ya da ahlaklı denilen kişi aslında gerçekten ahlaklı sayılmıyor. ihtimallik oranı daha da fazla olan ahlaksız adamı kimse kaale almıyor kardeşim bu böyle! ahlakını takın çık ortalığa bak gör yırtık pırtık giysili bile olsan hürmet görürsün. bu da alınan örneğin güzelliğiyle şekillenir. hhey güzel Allah ım! ne güzel yyaratmışsın O 'nu! 'O'nun ahlakı Kur'an ahlakıydı'bu öz boş değil haberiniz olsun.büyüyelim artık di mi?
ne kraldır ki o! hiç bi şey aranmaz yerine göre ahlakı güzel olsun yeter denir. ahlakın güzeli öyle yüksek yüksek okulları bitirmekle kazanılmıyor.örnek alınanın ahlakıyla paraleldir.ona endekslidir bi manada.'ahlaksız! 'da yenilir yutulur cinsten bi hakaret olmaz sanırım.ömre dağıtılan bi yaşam zigzaglarının yolunu beller. o yüzden aman diyeyim ahlakınızı iyi muhafaza edin ve besleyin onu tatlı besinlerle
Ahlak Nedir? Toplumda en çok tartışılan konulardan, üzerinde kıyamet kopartılan değer sistemlerinden biri de herhalde “ahlak” konusudur.” Kim ahlaklıdır? ” Bu sorunun yanıtı herhalde kişiden kişiye, öğretmenden öğretmene,toplumdan topluma çok değişiklik gösterebilir. Ahlakı, kişinin iyiyi kötüden ayırt edebilme becerisidir, diye tanımlayabilir miyiz? Toplumda ahlak için bazı ön yargılar vardır: Ahlaklı insan çalmaz. İçki içmez. Başkasının karısında kızında gözü yoktur. Doğru söyler. Kimseye kötülük yapmaz. Başkalarını rahatsız etmez. Kötü söz söylemez. Büyüklerine saygılıdır. Küçüklerini sever... Bu toplumsal ahlak kuralları oldukça uzundur. Dikkat edilirse, biraz daha ayrıntılara gidildiği zaman, ahlak denen kurallar sistemi belki de sonuçta yasaların temelini oluşturduğu görülür. Yasaların yaptırımı olarak birtakım cezalar vardır; ahlaki kuralların çiğnenmesi ise “ayıplama”yı doğurur; kişi belki de toplum içinde soyutlanır, bir bakıma insan yerine konmaz veya aforoz edilir. “Ahlak” kavramı çok düzeylerde incelenebilir: 1.Toplumların tarihi gelenekleriyle yarattıkları ahlaki değerler; 2.Dinlerin getirdiği ahlak; 3.Yasalara temel oluşturan ahlak; 4.Doğanın kendisinde varolan ahlak; 5.Endüstriyel çalışma ahlakı, 6.Bilimsel ahlak. 1.Toplumların tarihi gelenekleri içinde varolan ahlaki değerler: Her toplum sahip olduğu gelenekler,görenekler çevresinde bazı normlar oluştururlar. Normlar soyut ölçülerdir. Bunların bazıları ideolojik değer katına yükselirler ve toplumun bireylerini yaptırımlarla bağlarlar; bazılarının yaptırımları ise üst düzeyde, genellikle korku, ayıplama ve aforoz etme biçiminde ortaya çıkar. Bu bakımdan her toplumun ahlak değerleri diğerlerinden şu veya bu şekilde ayrılık gösterir. Örneğin,eski eskimo toplumlarında bir aile reisi,ailenin başı olan ihtiyarın ölümüne yakın olduğunu hissederse onu götürüp bir tepenin başında ölmesi için bırakabilir. Bu durum o toplumun bireyleri için ayıplanacak bir suç değildi. Diğer yandan bazı uzak doğu ülkelerinin toplumlarında bir kadının birden fazla erkekle evlenmesi doğaldı. O toplum koşullarında anormal sayılmazdı. Fakat zamanla toplumlar, diğer toplumlarla karşılaşıp karşılıklı etkileşime girdikçe sahip oldukları bu çeşitten ahlaki değerler de değişebilir, veya yok olabilir. Belirlenen toplum baskın toplumun değerlerini kabullenebilir.E.C.
bir binanın kolonları ne anlama geliyorsa,insanın da ahlakı birdir. dimdik tutandır inanç iskeletini.rakamla birdir.sonra küsürleri ve kusurları gelir: iyi niyet, bencillik, hırs,hırsızlık,başarı,haşarı...bol sıfırlarıdır,ama bir olmadan hiçbiri anlam ifade etmez,edemez.
şu günümüzde; muallakta olmayı haketmeyen tek erdem,onur,edep ve haya ahlaktır.
ahlak elmas gibidir; çok az bulunur ve bu sebepten çok değerlidir.nadide bir elmastır en çok da kızlara yakışır.gençlerde olması büyük bir hazinedir yaşlılar da yoksa kepazeliktir.bknz yaşlı sapık 18lik giyinip 60lıklar.
ben iki kişi ve birbirlerine olan ilgiyi düşünerek bi degerlendirme yapıcam nasıl bi ahlaktır ki karşısındaki insana ben birine aşıkoldum galiba sen yakınsın nebiçim bi ahlak o kişi ona aşık ve biliyor oda ona boş olmadıgını hoşlandıklarını söylüyor du çocuk ahlaklımışki sadece susuyor ve bişeydemek istemiyor ama bayan hemde gülerek bunu ona söylüyor ahlak bitmiş ahlak olsa insanlar kırılmaz ahlak neresinde bu olayın valla şaşırdım kaldım insan biraz ahlaklı olsa sanırım evet biraz ahlaklı olsa neler olacak bana insanları çagırıştırıyor
göreceli olan yargılar, yani değer yargılarından bir kısmıdır.. ahlak sahibi olmak demekse, vicdanına hesabını verebilmek ve bu hesabı verirken başı dik olabilmektir..
Bin yıllardan beri insanlığa önerilmiş bulunan hayat tarzlarının farklılığı kişiyi rahtça bir kuşkuculuğa itebilir. Gerçek anlamda bir ahlak var mıdır? ahlak kuramı bir yarar sağlamakta mıdır? yani ahlak ne demeye geliyor.en yüksek iyi doğru eylem ve istenç özgürlüğüdür. (hep saçma sapan şeyler yazılmış belki bu tanımdan biri faydalanır.)
Kimi insanlar tüm hayatlarını ahlaklı görünme uğruna feda ederler.
-De be Allah'ın manyağı diyelim Dünya'nın en ahlaklısısın; eline ne geçecek? ! -Ahlak kuralları neye göre ve kimin çıkarlarına göre belirlenir? -Tanrı'nın ahlakı hakkında neler biliyorsun?
Dünya da yaşayanların çoğu zaten ahlaklı geçinen ahlaksızlardır.
Önceleri doğru temiz insan tanımında kullanılırken daha sonra dinsel temalarla anılmaya başlanmış, en sonunda da dine ait bir kavram olarak sadece dinsel olguların tartısında kullanılmıştır.
İş ahlakı, aile ahlakı, toplum ahlakı gibi türleri yokedilmiş sadece dinsel ahlak olarak anılır olmuş. O yüzden soysuz, şerefsiz, namussuz, hırsız insanlar çoktur
Kur'an-i Kerim'i inceledigimizde bastan sona güzel ahlakin en güvenilir kaynagi teskil ettigini görürüz.
Bunu ifade icin mevlana der ki:
'Gözünü ac da, bastan basa Allah (c.c.) kelami olan Kur'an-i Kerim'e bak. Kur'an'in bütün ayetleri edep ögretir.'
Kur'an-i Kerim kötülüklerin kökünü kurutmak icin gönüllere saglam iman asilar. Kavga catismalarinin terkini, sevgi ve barisin hakim olmasini ister.
Iste bazi ilahi uyarilar:
Ey müminler, bütün varlığınız ile İslâm`a (barışa) girin.. Sakın Şeytanın izinden gitmeyin. Çünkü o sizin apaçık düşmanınızdır. Bakara 208
Rahman'ın hâs kulları o kimselerdir ki, onlar yeryüzünde yumuşak adımlar atarak yürürler. Kendini bilmezler onlara sataştıklarında yumuşak sözlerle karşılık verirler. Furkan 63
Onlar bollukta ve darlıkta Allah için mal harcarlar, öfkelerini yenerler ve insanların kusurlarını bağışlarlar. Hiç kuşkusuz Allah iyilikseverleri sever. Al-i 'Imran 134
Görüldügü gibi yüce Allah (c.c.) insanlara hep iyilikleri ögütlemekte, kin ve öfkeden sakindirmakta, sevgi, baris ve ahlaki güzelliklerin toplumlari kusatmasini istemektedir. Catisma ve savaslarla kahrolan insanlik, bu yüce prensiplere ne kadar muhtac, degil mi?
Peygamber (s.a.v.) ayetleri hayata tasiyan canli Kur'an görünümünde idi. O yüce resul ilahi egitim aldigini da söyle ifade eder:
'Beni rabbim terbiye etti ve terbiyemi de pek güzel kildi.' Suyuti el-Camiu's Sagir
Aldigi ilahi terbiye ile insanliga en güzel hayat prensiplerini sunan o yüce resul (s.a.v.) her yönüyle en güzel örnegimizdir. Bu gercegi de yine Kur'an'dan ögrenmekteyiz:
'Andolsun ki, Allah'ın elçisinde sizin için, Allah'a ve ahiret gününe kavuşmaya inanan ve Allah'ı çok anan kimseler için en güzel bir örnek vardır.' Ahzab 21
Hz. Aise (r.anha) annemize peygamberimizin ahlaki soruldugunda:
'Onun ahlaki Kur'an-dan ibaretti.' buyurmustur. Muslim
Kur'an'nin bütün güzelliklerinin nasil yasanacagini o göstermisti. O iyiliklerin kaynagi, herkesin ümidi, karanliklarin günesi, adeta bir yürüyen kur'an'di. Herkes ona hayrandi.
On yil onunla beraber olan Enes bin Malik (r.a.) der ki:
'Yaninda kaldigim sürece yaptigim bir sey icin bunu nicin yaptin, yapmadigim bir sey icin de bunu nicin yapmadin diye bana bir sey söylememistir.' Tecrid tercemesi
Insanligin yüz aki o yüce resul (s.a.v.) , peygamberliginin gayesini söyle özetlemistir:
'Ben ahlaki güzellikleri tamamlamak icin gönderildim.' Muvatta Hüsnü'l Hulk 1
Kainatin efendisi mutlulugumuz icin, bugün oldukca muhtac oldugumuz su hayati ögütlerini de dikkatle degerlendirmeliyiz:
'Iyi biliniz ki sizin en güzel huylulariniz, en hayirli olanlarinizdir.' Tecrid c.7 s.200
Biz bugün yüce dinimizin gösterdigi ahlaki güzellikleri günlük hayatimizda yasayabilirsek, nefislerimizi en iyi sekilde terbiye etmis olur, cevremize ve insanliga mutlulugun sirlarini da sunmus oluruz.
Babaannem anlatıyo varmış eskiden böyle bişi.
herkes inancı, düşünceleri ve bunların doğrultusunda şekillendirdiği yaşam tarzı sebebiyle farklı ahlak anlayışına sahiptir.her yeni gelen nesil ise bu kavramın anlam alanını daraltmakta.her defasında manasından bir şeyler çalmakta.
dürüstlük, insana değer verme gibi genel geçer bazı kavramlar vardır ki, bunlar da insani ahlak içerisinde yer alır ve kanımca gözetildiği takdirde toplu yaşamı kolaylaştıran, güzelleştiren olgular, kurallardır. ancaaaak; ne zaman ki alt kültür kurallarına bağımlılık başlarsa, o zaman birey birey olmaktan uzaklaşır ve toplumun milyonlarca küçük oyuncağından biri olmaya başlar. çoğunluk bu gruba dahil olduğu zaman ise, ilerlemek, gelişmek, yeniliklere adım atmak mümkün değildir
Kardeşim gibi gördüğüm evli bir arkadaşımın başka evli bir adamla yaşadğı tertemiz duygulara! ! ! dayanan bembeyaz ilişkisinin adıdır.
Ne demek istediğimi anladığınız değil mi.
yok abi yok olmayacak böyle!
ahlak örtünen örtünün rengine göre değişmiyor be.!
ya da ahlaklı denilen kişi aslında gerçekten ahlaklı sayılmıyor.
ihtimallik oranı daha da fazla olan ahlaksız adamı kimse kaale almıyor kardeşim bu böyle!
ahlakını takın çık ortalığa bak gör yırtık pırtık giysili bile olsan hürmet görürsün.
bu da alınan örneğin güzelliğiyle şekillenir. hhey güzel Allah ım! ne güzel yyaratmışsın O 'nu! 'O'nun ahlakı Kur'an ahlakıydı'bu öz boş değil haberiniz olsun.büyüyelim artık di mi?
güzel ahlak,mahşer gününde terazide en ağır basacak şeydir.
ne kraldır ki o!
hiç bi şey aranmaz yerine göre ahlakı güzel olsun yeter denir. ahlakın güzeli öyle yüksek yüksek okulları bitirmekle kazanılmıyor.örnek alınanın ahlakıyla paraleldir.ona endekslidir bi manada.'ahlaksız! 'da yenilir yutulur cinsten bi hakaret olmaz sanırım.ömre dağıtılan bi yaşam zigzaglarının yolunu beller. o yüzden aman diyeyim ahlakınızı iyi muhafaza edin ve besleyin onu tatlı besinlerle
'Hayırlılarınız, ahlak açısından en güzel olanlarınızdır.' (Buhari,Edep 39)
ideal insanın davranışlarıdır, düşünülen, arzulanan insan davranışları,,
Ahlak Nedir?
Toplumda en çok tartışılan konulardan, üzerinde kıyamet kopartılan değer sistemlerinden biri de herhalde “ahlak” konusudur.” Kim ahlaklıdır? ” Bu sorunun yanıtı herhalde kişiden kişiye, öğretmenden öğretmene,toplumdan topluma çok değişiklik gösterebilir.
Ahlakı, kişinin iyiyi kötüden ayırt edebilme becerisidir, diye tanımlayabilir miyiz?
Toplumda ahlak için bazı ön yargılar vardır: Ahlaklı insan çalmaz. İçki içmez. Başkasının karısında kızında gözü yoktur. Doğru söyler. Kimseye kötülük yapmaz. Başkalarını rahatsız etmez. Kötü söz söylemez. Büyüklerine saygılıdır. Küçüklerini sever...
Bu toplumsal ahlak kuralları oldukça uzundur. Dikkat edilirse, biraz daha ayrıntılara gidildiği zaman, ahlak denen kurallar sistemi belki de sonuçta yasaların temelini oluşturduğu görülür. Yasaların yaptırımı olarak birtakım cezalar vardır; ahlaki kuralların çiğnenmesi ise “ayıplama”yı doğurur; kişi belki de toplum içinde soyutlanır, bir bakıma insan yerine konmaz veya aforoz edilir.
“Ahlak” kavramı çok düzeylerde incelenebilir:
1.Toplumların tarihi gelenekleriyle yarattıkları ahlaki değerler; 2.Dinlerin getirdiği ahlak; 3.Yasalara temel oluşturan ahlak; 4.Doğanın kendisinde varolan ahlak; 5.Endüstriyel çalışma ahlakı, 6.Bilimsel ahlak.
1.Toplumların tarihi gelenekleri içinde varolan ahlaki değerler:
Her toplum sahip olduğu gelenekler,görenekler çevresinde bazı normlar oluştururlar. Normlar soyut ölçülerdir. Bunların bazıları ideolojik değer katına yükselirler ve toplumun bireylerini yaptırımlarla bağlarlar; bazılarının yaptırımları ise üst düzeyde, genellikle korku, ayıplama ve aforoz etme biçiminde ortaya çıkar.
Bu bakımdan her toplumun ahlak değerleri diğerlerinden şu veya bu şekilde ayrılık gösterir.
Örneğin,eski eskimo toplumlarında bir aile reisi,ailenin başı olan ihtiyarın ölümüne yakın olduğunu hissederse onu götürüp bir tepenin başında ölmesi için bırakabilir. Bu durum o toplumun bireyleri için ayıplanacak bir suç değildi.
Diğer yandan bazı uzak doğu ülkelerinin toplumlarında bir kadının birden fazla erkekle evlenmesi doğaldı. O toplum koşullarında anormal sayılmazdı.
Fakat zamanla toplumlar, diğer toplumlarla karşılaşıp karşılıklı etkileşime girdikçe sahip oldukları bu çeşitten ahlaki değerler de değişebilir, veya yok olabilir. Belirlenen toplum baskın toplumun değerlerini kabullenebilir.E.C.
insan ve hayvan arasındaki en büyük fark...
bir binanın kolonları ne anlama geliyorsa,insanın da ahlakı birdir. dimdik tutandır inanç iskeletini.rakamla birdir.sonra küsürleri ve kusurları gelir: iyi niyet, bencillik, hırs,hırsızlık,başarı,haşarı...bol sıfırlarıdır,ama bir olmadan hiçbiri anlam ifade etmez,edemez.
şu günümüzde; muallakta olmayı haketmeyen tek erdem,onur,edep ve haya ahlaktır.
son zamanlarda insanlarda kolay kolay rastlanılmayan bir kavram.
varsa kaybetme!
çok güzel bir kavram...
Ahlak dört dörtlük İnsan demek..
ahlak elmas gibidir; çok az bulunur ve bu sebepten çok değerlidir.nadide bir elmastır en çok da kızlara yakışır.gençlerde olması büyük bir hazinedir yaşlılar da yoksa kepazeliktir.bknz yaşlı sapık 18lik giyinip 60lıklar.
ben iki kişi ve birbirlerine olan ilgiyi düşünerek bi degerlendirme yapıcam nasıl bi ahlaktır ki karşısındaki insana ben birine aşıkoldum galiba sen yakınsın nebiçim bi ahlak o kişi ona aşık ve biliyor oda ona boş olmadıgını hoşlandıklarını söylüyor du çocuk ahlaklımışki sadece susuyor ve bişeydemek istemiyor ama bayan hemde gülerek bunu ona söylüyor ahlak bitmiş ahlak olsa insanlar kırılmaz ahlak neresinde bu olayın valla şaşırdım kaldım insan biraz ahlaklı olsa sanırım evet biraz ahlaklı olsa neler olacak bana insanları çagırıştırıyor
göreceli olan yargılar, yani değer yargılarından bir kısmıdır.. ahlak sahibi olmak demekse, vicdanına hesabını verebilmek ve bu hesabı verirken başı dik olabilmektir..
Bin yıllardan beri insanlığa önerilmiş bulunan hayat tarzlarının farklılığı kişiyi rahtça bir kuşkuculuğa itebilir. Gerçek anlamda bir ahlak var mıdır? ahlak kuramı bir yarar sağlamakta mıdır? yani ahlak ne demeye geliyor.en yüksek iyi doğru eylem ve istenç özgürlüğüdür. (hep saçma sapan şeyler yazılmış belki bu tanımdan biri faydalanır.)
İnsanları yani yaratılmış olanları (güya) zapt etmenin kurallar haline getirilmiş hali.
elalem nederciliğin dışında kendin için uyguladığın ve insanı doğrudan iyiden ayırmayan karakterler bütünüdür.
Kimi insanlar tüm hayatlarını ahlaklı görünme uğruna feda ederler.
-De be Allah'ın manyağı diyelim Dünya'nın en ahlaklısısın; eline ne geçecek? !
-Ahlak kuralları neye göre ve kimin çıkarlarına göre belirlenir?
-Tanrı'nın ahlakı hakkında neler biliyorsun?
Dünya da yaşayanların çoğu zaten ahlaklı geçinen ahlaksızlardır.
Herkeste var.
farkı iyi yada kötü olması.İyi olur umarım.
ahlaksızlık başını alıp yürüyünce değeri daha da bir anlaşılan güzel bir kavram.
Önceleri doğru temiz insan tanımında kullanılırken daha sonra dinsel temalarla anılmaya başlanmış, en sonunda da dine ait bir kavram olarak sadece dinsel olguların tartısında kullanılmıştır.
İş ahlakı, aile ahlakı, toplum ahlakı gibi türleri yokedilmiş sadece dinsel ahlak olarak anılır olmuş. O yüzden soysuz, şerefsiz, namussuz, hırsız insanlar çoktur
Kural
Kur'an-i Kerim'i inceledigimizde bastan sona güzel ahlakin
en güvenilir kaynagi teskil ettigini görürüz.
Bunu ifade icin mevlana der ki:
'Gözünü ac da, bastan basa Allah (c.c.) kelami olan Kur'an-i Kerim'e bak.
Kur'an'in bütün ayetleri edep ögretir.'
Kur'an-i Kerim kötülüklerin kökünü kurutmak icin gönüllere saglam iman asilar.
Kavga catismalarinin terkini, sevgi ve barisin hakim olmasini ister.
Iste bazi ilahi uyarilar:
Ey müminler, bütün varlığınız ile İslâm`a (barışa) girin..
Sakın Şeytanın izinden gitmeyin. Çünkü o sizin apaçık düşmanınızdır.
Bakara 208
Rahman'ın hâs kulları o kimselerdir ki, onlar yeryüzünde yumuşak adımlar atarak yürürler.
Kendini bilmezler onlara sataştıklarında yumuşak sözlerle karşılık verirler.
Furkan 63
Onlar bollukta ve darlıkta Allah için mal harcarlar,
öfkelerini yenerler ve insanların kusurlarını bağışlarlar.
Hiç kuşkusuz Allah iyilikseverleri sever.
Al-i 'Imran 134
Görüldügü gibi yüce Allah (c.c.) insanlara hep iyilikleri ögütlemekte,
kin ve öfkeden sakindirmakta,
sevgi, baris ve ahlaki güzelliklerin toplumlari kusatmasini istemektedir.
Catisma ve savaslarla kahrolan insanlik, bu yüce prensiplere ne kadar muhtac, degil mi?
Peygamber (s.a.v.) ayetleri hayata tasiyan canli Kur'an görünümünde idi.
O yüce resul ilahi egitim aldigini da söyle ifade eder:
'Beni rabbim terbiye etti ve terbiyemi de pek güzel kildi.'
Suyuti el-Camiu's Sagir
Aldigi ilahi terbiye ile insanliga en güzel hayat prensiplerini sunan o yüce resul (s.a.v.) her yönüyle en güzel örnegimizdir.
Bu gercegi de yine Kur'an'dan ögrenmekteyiz:
'Andolsun ki, Allah'ın elçisinde sizin için,
Allah'a ve ahiret gününe kavuşmaya inanan
ve Allah'ı çok anan kimseler için en güzel bir örnek vardır.'
Ahzab 21
Hz. Aise (r.anha) annemize peygamberimizin ahlaki soruldugunda:
'Onun ahlaki Kur'an-dan ibaretti.'
buyurmustur.
Muslim
Kur'an'nin bütün güzelliklerinin nasil yasanacagini o göstermisti.
O iyiliklerin kaynagi, herkesin ümidi, karanliklarin günesi,
adeta bir yürüyen kur'an'di.
Herkes ona hayrandi.
On yil onunla beraber olan Enes bin Malik (r.a.) der ki:
'Yaninda kaldigim sürece yaptigim bir sey icin bunu nicin yaptin,
yapmadigim bir sey icin de bunu nicin yapmadin diye bana bir sey söylememistir.'
Tecrid tercemesi
Insanligin yüz aki o yüce resul (s.a.v.) , peygamberliginin gayesini söyle özetlemistir:
'Ben ahlaki güzellikleri tamamlamak icin gönderildim.'
Muvatta Hüsnü'l Hulk 1
Kainatin efendisi mutlulugumuz icin,
bugün oldukca muhtac oldugumuz su hayati ögütlerini de dikkatle degerlendirmeliyiz:
'Iyi biliniz ki sizin en güzel huylulariniz, en hayirli olanlarinizdir.'
Tecrid c.7 s.200
'Müslüman eliyle diliyle müslümanlari incitmeyen kimsedir.'
Nesei, Sünen c.7 s.559
Biz bugün yüce dinimizin gösterdigi ahlaki güzellikleri günlük hayatimizda yasayabilirsek, nefislerimizi en iyi sekilde terbiye etmis olur,
cevremize ve insanliga mutlulugun sirlarini da sunmus oluruz.
AHLAK bence kendi zaaflarımızı gizlemek için kullandığımız
bir bahanedir.
içki masasında ahlaklı takılan insanrı sevmem
'' İslam güzel ahlaktır ''
Hadis-i Şerif