Kültür Sanat Edebiyat Şiir

radyasyon sizce ne demek, radyasyon size neyi çağrıştırıyor?

radyasyon terimi Arthas tarafından tarihinde eklendi

  • Şinasi Akay
    Şinasi Akay

    Fukishima’da robotlar bile hayatta kalamıyor
    2011 yılında Japonya’da yaşanan Tsunami felaketinin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen selden hasar gören Fukishima nükleer santralindeki temizlik çalışmaları hala bitmedi.
    Çevreye ağır radyasyon yayan santralde etrafa dağılan nükleer materyali toplamak için üretilen özel robotlar bile, santralin merkezine yaklaşamıyor. Bu iş için özel olarak üretilmelerine rağmen yüksek sıcaklık nedeniyle kablolar eriyen veya donanımları ağır hasar gören robotlar, gittikleri yerde bozulup kalıyorlar ve geri dönemiyorlar.
    Fukishima temizlik ekibi şimdiye kadar beş robotu kaybetmiş durumda. Fukishima’daki ağır şartlara uygun, erimeyecek ve çalışmaya devam edecek bir robotu tasarlayıp üretmek içinse iki yıla ihtiyaç duyuluyor. Bu da santralin iki sene daha dünyaya radyasyon saçmaya devam etmesi anlamına geliyor.
    Asıl korkutucu olan ise radyasyonun denize yayılması. Pasifik Okyanusu üzerinden ABD’nin batı sahillerine ulaşan nükller partiküllerin oradan da tüm dünyaya yayılmasından endişe ediliyor. Bir diğer deyişler, Pasifik Okyanusu radyoaktif bir göle dönüşmüş durumda. Okyanustaki radyoaktif partiküller, insan sağlığı için büyük tehdit oluşturacak yoğunlukta bulunmuyor ancak Fukishima’daki sızıntı durdurulamazsa, önümüzdeki birkaç bin yıl boyunca santral okyanusa radyoaktif partikül pompalamaya devam edecek. Yani dünyanın tüm denizleri, eninde sonunda ölümcül radyoaktif düzeye ulaşacak.(Cumhuriyet/Bilim-Teknik)

  • Doğukan Yıkılmaz
    Doğukan Yıkılmaz

    kısaca elektronik aletlerden marus kaldığımız ilk zamanlarda belli olmayan ama sonradan zararı anlaşılan kötü etki

  • Gülsüm Demiryürek
    Gülsüm Demiryürek

    gerekli :))

  • Elif Güneş
    Elif Güneş

    radiation :) türkçeden de çevirebiliyorum yani :))

  • Selin
    Selin

    bulutlar adam öldürmesin...........

  • Ela Mihrace
    Ela Mihrace

    ilkokul yıllarımda bize poşet poşet fındık dağıtırlardı nerden bilebilirdim o yaşta bize çernobil faciasından kalma radyasyonlu fındık yedirdiklerini! ! ! ! !

  • Emre Cırak
    Emre Cırak

    olum

  • Sonma Takılır
    Sonma Takılır

    radyo istasyonu nun kısaltması zannımca

  • Bon Jovi
    Bon Jovi

    çernobil in etkilerini en iyi burada görüyoruz....

  • Aslı Sibel
    Aslı Sibel

    ayrıca sigarada polonyum yani radyoaktif madde bulunur..

  • Aslı Sibel
    Aslı Sibel

    Herhangi bir maddenin atom çekirdeğindeki nötronların sayısı, proton sayısına göre oldukça fazla ise; bu tür maddeler kararsız bir yapı göstermekte ve çekirdeğindeki nötronlar alfa, beta, gama gibi çeşitli ışınlar yaymak suretiyle parçalanmaktadırlar. Çevresine bu şekilde ışın saçarak parçalanan maddelere 'radyoaktif madde', çevreye yayılan alfa, beta ve gama gibi ışınlara ise 'radyasyon' adı verilmektedir..

  • Efe Güven
    Efe Güven

    radyasyonlu çayı sevemedim ama radyasyonlu fındığa bayıldım.

  • Ra
    Ra

    insanlara faydasindan cok zarari olan öldüren..

  • Selma Doğan
    Selma Doğan

    çernobil faciası...............ve............. radyasyona maruz kalan güzel ülkemin güzel insanları.................:(((

  • Eray İnman
    Eray İnman

    Emrah Ablak seni seviyoruz...
    Yaşasın Tübitak!

  • Harun Çat
    Harun Çat

    bazı insanları...
    bunların yanına 50 metreden daha fazla yaklaşmıyooooom

  • Harun Çat
    Harun Çat

    çernobil-rüzgar-doğukaradeniz-çay-ocak-çaydanlık-su -ateş-kaynama-demlik-ince belli bardak-iki kesme şeker-ağız-mide-ciğer-10 sene-KANSER

  • Harun Çat
    Harun Çat

    ilkokulda dağıtılan beleş fındıkları?

  • Nihan Aydın
    Nihan Aydın

    insanı öldürecek kadarı virüse bana mısın demez

  • Nk
    Nk

    yolun yarisina mi geldik...ee radyasyon neslindenim biraz erken tukendik...hepimiz gibi! ! !

  • Selin Pamuk
    Selin Pamuk

    hayatımızın her anında
    sürekli maruz kalıyoruz...

  • Ebru Çavaş
    Ebru Çavaş

    kaçmak gerek:Pp

  • Sezgin Yeşiltaş
    Sezgin Yeşiltaş

    Sanırım radyasyonu en iyi biz biliriz. Yani kafasının üst tarafında saçları seyrek olan insanlar. Onlar yani bizler TV'deki büyüklerine uyup, güvenerek Çernobil tesirsiz çaylar içmişizdir. Maksat vatan millet zarar etmesin..

  • Fatih Çağlar
    Fatih Çağlar

    Radyasyon,dalga,parçaçık ve foton olarak adlandırılan enerji paketleri ile yayılan enerjiye denir.

  • Murat Duygulu
    Murat Duygulu

    kanserojen dalgaya denir... gözle görülemeyecek kadar kalleştir...

  • Semiramis
    Semiramis

    eyy radyasyon! .. sen benim soluduğum hava, içtiğim çay ve bana söylenen en büyük yalansın...

  • Tuba Koçak
    Tuba Koçak

    sigaradan zararlı mıdır acep.. sigara içip üstelik tirkakiyim deyip içmeyenleri zor duruma sokan sadist bencil insanlara soralım..

  • Gülçin Yilmaz
    Gülçin Yilmaz

    Işınım...Hep vardı ve olacak. Varlığımıza da yokluğumuza da sebep olabilir.

  • Nihan Aydın
    Nihan Aydın

    her an maruz kalıyoruz. saolsun teknoloji.

  • Var Mısın?
    Var Mısın?

    Radyasyon Nedir?

    Teknolojideki çok hızlı gelişmeler sonucu üretilen çeşitli elektronik cihazların (TV, radyo, bilgisayar ve röntgen, tomografi vb. tıbbi cihazlar) yaygınlaşması ile meydana gelen radyasyonun elektromanyetik kirliliğe yol açtığı anlaşılmıştır.

    Radyasyon, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçimindeki enerji emisyonu (yayımı) ya da aktarımıdır. Bilindiği gibi maddenin temel yapısını atomlar meydana getirir. Atom ise, proton ve nötronlardan oluşan bir çekirdek ile bunun çevresinde dönmekte olan elektronlardan oluşmaktadır.

    Herhangi bir maddenin atom çekirdeğindeki nötronların sayısı, proton sayısına göre oldukça fazla ise; bu tür maddeler kararsız bir yapı göstermekte ve çekirdeğindeki nötronlar alfa, beta, gama gibi çeşitli ışınlar yaymak suretiyle parçalanmaktadırlar. Çevresine bu şekilde ışın saçarak parçalanan maddelere 'radyoaktif madde', çevreye yayılan alfa, beta ve gama gibi ışınlara ise 'radyasyon' adı verilmektedir..


    Radyasyonun Zararları

    X ışınları, ultraviyole ışınlar, görülebilen ışınlar, kızıl ötesi ışınlar, mikro dalgalar, radyo dalgaları ve manyetik alanlar, elektromanyetik spektrumun parçalarıdır. Elektromanyetik parçaları, frekans ve dalga boyları ile tanımlanır. Ultraviyole ve X ışınları çok yüksek frekanslarda olduğundan, elektromanyetik parçalar kimyasal bağları kırabilecek enerjiye sahiptir. Bu bağların kırılması iyonlaşma diye tanımlanır.

    İyonlaşabilen elektromanyetik radyasyonları, hücrenin genetik materyali olan DNA'yı parçalayabilecek kadar enerji taşımaktadır. DNA'nın zarar görmesi ise hücreleri öldürmektedir. Bunun sonucunda doku zarar görür. DNA'da çok az bir zedelenme, kansere yol açabilecek kalıcı değişikliklere sebep olur.

    Maden işletme yataklarında, doğal su kaynakları içerisinde ve toprakta; gerek insan faaliyetleri sonucu, gerekse doğal olarak bulunan radyoaktif maddeler besin zincirine (bitkilere) girerek, oradan da hayvan ve insanlara geçmek suretiyle ölümle sonuçlanan çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır.

    Radyoaktif kirleticiler özellikle insan, hayvan ve bitki sağlığına olumsuz etkiler yaparak çevreyi ve ekolojik dengeyi bozmaktadır. Ayrıca radyasyon, canlılarda genetik değişikliklere de yol açmaktadır. Radyasyonun etkisi; cins, yaş ve organa göre değişmektedir. Çocuklar ve büyüme çağındaki gençler ile özellikle göz en fazla etkilenen organ olup; görme zayıflığı, katarakt ve göz uyumunun yavaşlamasına sebep olmaktadır. Deri ise, radyasyona karşı daha dayanıklıdır.

    Radyasyonun zararları genellikle zamanla ortaya çıkan bir etki olup, ani etki ancak atom bombalarının yol açtığı ölümler ve yüksek radyasyondaki yanmalar şeklinde kendini göstermektedir.

    Geçmişte yapılan nükleer silah denemelerinden dolayı radyoaktif maddelerle yüklenmiş toz bulutları, atmosferin yüksek tabakalarına ve stratosfere yerleşerek, radyoaktif yağışlar halinde yavaş yavaş yeryüzüne inmekte ve çevrenin, özellikle yüzeysel suların kirlenmesine sebep olmaktadır. 1960'lı yıllarda en yüksek seviyeye çıkmış olan radyoaktif yağışlarda, nükleer silah denemelerinin havada yapılmasının yasaklanması sonucu, 1970'li yıllardan sonra azalma görülmüştür.

    Çevre sorunları sınır tanımaksızın artmakta ve çeşitli kirleticiler kilometrelerce uzaklara taşınarak etki gösterebilmektedir. Örneğin; Çernobil kazası nedeni ile yayılan radyoaktif atıkların, toprak ürünlerinde yol açtığı kirlilik bilinmektedir. Çernobil reaktöründe oluşan kazada, doğrudan etki sonucu 30'dan fazla insan hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış, sakatlanmış ve hastalanmıştır. Binlerce insan ise belirtileri sonradan çıkacak olan genetik etkilerle, nesilden nesile geçebilecek kalıcı izler taşımaktadır. Çernobil'deki kaza sebebiyle atmosfere karışan radyoaktif maddelerin, atmosferik hareketlerle: uzaklara taşınmasıyla, düştükleri yerlerde radyasyona sebep olmuştur. Bu olaydan en çok ülkemizin Çernobil'e yakın olan Karadeniz Bölgesi'nin etkilendiği tespit edilmiştir.