Kültür Sanat Edebiyat Şiir

fayda sizce ne demek, fayda size neyi çağrıştırıyor?

fayda terimi Cem Nizamoglu tarafından tarihinde eklendi

  • Kübra Belgü
    Kübra Belgü

    ''İnsanların en hayırlısı, onlara faydalı olandır.'' (Buhârî, ''Megâzî'', 35.)

  • Gökhan Oflazoğlu
    Gökhan Oflazoğlu

    Schiller, 1805, Alman Dahilerninden, akılla elde edilebliecek her şeyin zaten elde edilmiş olduğunu yazmıştır. Akıl,
    rasyonalite ve empirizm güçlü bir bilgi sağlamıştır, ancak gözden kaçırdığı şey, ahlaki davranışın tasfiyesidir. Dünyadaki bütün bilgi bir insanın doğru, yanlış anlayışını geliştiremedi, belki onlara yerçekimi kanunlarını verebilir, ya da buharlı makine icat etmelerine izin verebilir, belki özgürlük, ve eşitlik gibi evrensel hakların tanımlanması, ve beyan edilmesi için olanak da verebilir, ancak Fransız Giyotinlerinin kanlı metali, bunun yeterli olmadığını kanıtladı. Schiller - fayda, çağımızın büyük putudur - diye yazmıştı, tüm güçler ona saygı gösterir. Fayda, verimlilik, ve tüketim modern toplumların yol gösterici ışığı olmuştu.

    Andrea Wulf, İlk Romantikler ve Benin Keşfinden.

    Yani, Fransız Devrimiyle başlayan sen kimsine dayalı dönem, tekniği yükselterek, insanın gündelik pratiklerine
    yardım ederken, yeni dönemin işaretini de verir, artık şehirli endüstriyel yapıda giderek çok zor yer edinebilen insan, ihtiyaçları karşılamada iyice tökezlemeye başlayacak, ve güçleşecek, yoğun rekabet de bastırırken, asıl
    gövde çarpılmaya başlayacaktır, o da insanın tamamlayıcısı, ve dünyada ki amacı, ruhun yavaştan yitirilmesi, elinden alınması, nesneleşme, eşyalaşma, bu bileriek atılan çelme, fayda - zarar ikileminde, faydayı yükseltirken, zararı görüp önlem alacakların, yani eski bilgilerin hala yaşadığını ve her an burdaki amacını kaybederek, kaybedileceğini söyler acı bir tarifle, dikkatli yaşamadan ilk gördüğüne savrulan insan, yarışta devre dışı bırakılacaktır, yani ahlak ve ruh hala asıl gövdedir, ama, elinden alınarak, yerine koyabilirsen, koy,
    görelim denmiştir,

    Kaderlerini gayretlerine bıraktık. - KURAN, KENDİ.

    Çocuklar ve Eşyalar dünya süsüdür, ama, hepsinden önemlisi takvadır. - KURAN, KENDİ, yani ben diyor.

    Onlar dünya hayatına kandı. - KURAN, KENDİ.

    Allah güzel davranışları sever. KURAN, KENDİ, ve birçok, bunlar birer birer elinden alınırken, yerine koyabilenler, fark yaratarak, yola devam etmede, bir adım daha atacaktır. Bol Şans ve gayret, umut verici olmasa da, sana kalmış, Kierkegaardın dediği gibi artık her şey bireysel, - O birey - yanı, mezar taşına yazdırdığı gibi, nöbetçi bekliyor, ipi göğüsleyecekleri, ve durunca, düşecekleri.

  • Çilek
    Çilek

    Güzel olmus

  • Salim Şengül
    Salim Şengül

    Fayda:
    İnsanların normal bir şekilde yaşamlarını sürdüre bilmeileri için ihtiyaçlarını mal ve hizmet biçiminde tatmin etme özelliğine fayda denir.

  • Tru Tru
    Tru Tru

    bana Veyselin aşkı gerek
    gün görmüşüm şu dünyada
    ne fayda

    seni kendime yakın buldum
    uzaklarda turna olsan
    ne fayda

    .......

  • Lavanta Kokusu
    Lavanta Kokusu

    öznel olarak beklenen yararlılık...hedefin algılanan değeri...

  • Kolluk Huh
    Kolluk Huh

    utility

  • Blue Send Me
    Blue Send Me

    yarar..

  • Düşünmüyorum Yine De Varım
    Düşünmüyorum Yine De Varım

    Faydadan çok zararın var olum,bi elleme lan şunu.

  • Oktay Karaca
    Oktay Karaca

    ölçü birimi zarar olan olgu.

  • Abdulkadir Kahraman
    Abdulkadir Kahraman

    Cihan bağında ey akıl, odur makbul-i ins ü cin:
    Ne kimse senden incinsin, ne sen bir kimseden incin......

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    İnsanların en hayrlısı insanlara en faydalı olandır.

    Tanım: Hadis-i Şerif
    Kaynak: Buhari
    ____________________________________________

    Bu Hadis tekamül etmenin en kısa yolunu bildiriyor. Sevap kazanmanın, realiteyi yükseltmenin en kısa yolu insanlara faydalı olmaktır.

    Hadis’te geçen bu “Fayda” deyimi üzerinde konuşmak gerekir. Nedir bu fayda?

    “Fayda” nın lugat anlamı ya da devrimizdeki ekonomik terimlerle izahı kitaplarınızda fazlası ile mevcut. Ancak benim açıklamak istediğim fayda bunlardan biraz farklı. Eğer bir Hadis okuyorsak ya da bir Hadis açıklamak durumunda isek, her cümlede geçen her kelimeyi iki defa düşünmek zorunda kalırsırız. Biri zahiri yani dünyasal anlamı ile, diğeri batıni yani manevi anlamıyla o Hadis’i yorumlayamazsanız manaya inmiş olamayız.

    Bu Hadis’te de zahiri anlamıyla insanlara faydalı olmak gerektiğini gösteriyor bize... Yani okul, cami yapma, yiyecek, içecek, giyim, maddi imkanlar v.s. gibi yardımlarla insanlara ulaşılabilir.

    Ancak batıni anlamıyla fayda nedir? İnsanların tekamülünü etkileyecek onları manevi yönüyle yükseltebilecek fiillere fayda diyoruz biz. Örneğin bunalıma girmiş birine sıkıntılarından kurtulması için yapılan manevi telkinler ve o kişinin sıkıntılarına çözüm bulmak o kişiye faydalı olacaktır. Ne var ki herşeyde olduğu gibi bunda da önemli olan; manevi faliyetlerinizde hiç bir karşılık beklememek, yapılan bir fiilin neticesi alınır alınmaz o fiilin yapıldığını hemen unutmak, kısaca hiç bir zaman başa kakmamaktır ki ne kadar zor olsada denemekte fayda var...