Kültür Sanat Edebiyat Şiir

Ümraniye Belediyesi Şiir Yarışması

uçak sizce ne demek, uçak size neyi çağrıştırıyor?

uçak terimi Ayca Şen tarafından tarihinde eklendi

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    1-Uçaktaki ırkçı / 2-Six Shoter 3-Sonundakini bekleyeceğim 4-Soğuk kanlı katil 5-İnsan ve para 6 -Dentist7-Bear ( Ayı) 8-Tanrı ( 1-2) 9-Matematik 10-Sonuç 11-Karadelik./-Maraqlı 13-Aşk üzerine bir film 14- Öldürme üzerine bir -2+2=5
    ÇOK KISA FİLMLER
    HARİKA FİLMLER

  • Şinasi Akay
    Şinasi Akay

    Uçak Pencere Delikleri:
    Pencere koltuğundaki delik için endişelenmeYE gerek yok. Havalandırma deliği, uçak yükseldikçe basınç farkına yardımcı olmak için oradadır.

  • Osman Aslan
    Osman Aslan

    Yemen'de 2 milyon çocuk açlıktan ölümü beklerken, Katar Emiri'nin 500 milyon dolarlık bir uçağı ülkemize hediye etmesi gücüme gidiyor.. Senin vicdanına tüküreyim pis Bedevi!

  • Şamanist Nirvana £££x
    Şamanist Nirvana £££x

    KALKARKEN HİÇ KORKMUYORUM İNERKEN ÇOK TIRSIYORUM.
    valiz bekleme derdi olsa bile zamandan tasarruf için süper ulaşım aracı.!

  • Hasan Kalemköy
    Hasan Kalemköy

    ilk kez biniliyorsa heyecan demektir. peki heyecan nedemektir sonu bilinmeyen olgu ve oluşum



    1-bu aramalara ragmen nasıl oluyorda yasak mal kacırmalar oluyor diye düşünmek demektir.
    2-kemerinizi ayakkabınızı cıkartıyorlar.bozuk paralarınızı alıyorlar gerci benim hiç almadılar çünki ben götürmüyorum.
    3-son çağrı espirisi cok ilgimi çekiyor. artık macera başlıyor demek heralde
    4-bazen 2 bazen üç aramadan geçiriyorlar.
    5-maket ustaları için adeta bir eğitim sayılır bu uçak yolculuğu kibrit kutusu kadar evler görebiliyorsunuz.
    6-ucakta pencerelerin kücük olması güzel düşünülmüş kimse kafasını çıkaramıyor.
    7-iniş ve kalkışlardaki sarsıntıyı atlattınız mı gerisi kolay.
    8-uçakta her şey harika denebilir. yemek yemek kahve ve çay içmenin ayrı bir anlamı var.
    9-ingilizceyi yeni öğreniyorsanız hemen uçağa binin havalanında epeyce ingilizcenizi geliştirirsiniz. birde uçağa binince kemerlerinizin nasıl bağlanacağını ingilizce dinlediğinizde uzman olursunuz.
    10-havalanı olan illerimiz çoğunlukta bu doğru ancak bazıları cok küçük yani ilin büyüklüğüne göre ayarlandığı kesin.
    11-uçak manaton hayat yaşayanlar için ilaç denebilir.
    12-hatta benim gibi uçakla çok seyehat edenlerdenseniz kesinlikle manoton hayat yaşamıyorsunuz demektir.
    13-neden uçaktan korkuyorlar anlamıyorum en fazla onbin metre yukarıdasınız ya on milyon olsayıdı ne olacaktı.
    14-koltuklarda çoğunlukla üçlü oluyor dört kişi olursanız nasıl sohpet edeceksiniz hiç düşünülmemiş
    15-uçağa genelde illüzyon ve alev gösterileri için gidiyorum.bazende çekimler oluyor. uçak düşerse malzemelerime bir şey olurmu diye aklımdan geçirdiğim anlar yanımdakiler hep bana bakıyor. bazende uyarı alacak gibi oluyorum. nedenmi sesli gülüyorumda ondan.şu anda bile gözlerimde yaş gelecek kadar güldüm.
    16-özcümle:bir kaç gün sonra uçak yolculuğum var İNŞALLAH ne ben taklaya gelirim nede malzemelerim.
    17 hasbora.com uçak yazım son ucaklarla ilgili yazılarım bittiii..

  • Kış Güneşi Exx Detone
    Kış Güneşi Exx Detone

    Sayısını hatırlayamıyacak kadar da cok binseniz ucaga,
    yine de insanın yüregi
    inis anında agzına geliyor.

  • Nusret Orhan
    Nusret Orhan

    Ölmeden önce herkese nasip olsun inşallah.
    Yeryüzünü uçaktan izlemek bir başka güzel,
    gece apayrı, gündüzün bambaşka güzel,
    deniz üzerinde ayrı güzellik,
    bulut üzerinde ayrı güzellik.

  • Nusret Orhan
    Nusret Orhan

    Eskilerin Teyyaresi

  • Kötü Kedi Şerafettinn
    Kötü Kedi Şerafettinn

    daha hiç binmedim,
    binmeyide düşünmüyom :))

  • Erdem Ülkün
    Erdem Ülkün

    Uçağa binerek Hacca gidersin
    Uçağı yapana gavurdur dersin
    Bırak Huh'un gemisini,neylersin?
    Sende gemi olan sırt var.Değil mi?
    A.M.Ş

  • Reyyan Mavi
    Reyyan Mavi

    Nereye gidiyorsan beni de al yanına...beni de al buralardan götür...uzaklara götür......................................................................................f...

  • Biricik Tek
    Biricik Tek

    kestirme yol.

  • Zainab
    Zainab

    nuklear kafa ile Boeing AGM-69A SRAM
    muhteşem bir savaş ucağı

  • Zainab
    Zainab

    Boeing AGM-86
    bomber

  • Selin Sönmez
    Selin Sönmez

    insanların fobileri vardır yaa on fobilerden biri uçak. yukselınce bı daha ayagının yere basamayacagı hıssını veren tek ulasım aracı =)

  • Duffy Duck
    Duffy Duck

    Uçak, havada uçabilen bir araçtır. Diğer uçucu araçlardan olan balon, zeplin ve helikopterden ayrılan en önemli tarafı kaldırma kuvvetinin kanatları aracılığıyla sağlanmasıdır.

    İlk kontrollü ve güç kullanılarak yapılan sürekli uçuş 17 Kasım 1903 de sabah saat 10:35 de Kuzey Carolina 'da Kitty Hawk ' daki Kill Devill Hill 'de gerçekleşmiştir. Bu uçuşta Orville Wright (1871-1948) 12 hp'lik zincir-çevirmeli Flier-1 adlı uçağı ile 120 feet'lik mesafeyi saat'te 30 mil hava sürati 6,8 Kmh yer sürati ile 12 saniye boyunca 8-12 feet irtifada yapmıştır. Olayın ilk tanıkları kardeşi Wilbur Wright, dört adam ve bir çocuktur. Bu uçak Washington ' da Smithsonian Enstitüsündeki Ulusal Havacılık Ve Uzay Müzesinde bulunmaktadır.


    Genel bilgiler
    İnsanlarda, kuşlar gibi uçmak arzusunun başladığı çok eski tarihlerden beri yapılan çeşitli uçma girişimleri bir tarafa bırakılırsa asıl anlamda ilk uçuşlar 20. yüzyılda gerçekleştirildi. Yerçekimi kuvvetini mekanik enerjiyle yenme prensibine dayanan uçaklar kısa zamanda hızla gelişti. Planör, helikopter ve otojir tipi uçuş araçları da uçağın havada kalma prensibine dayanır. Kaldırma kuvveti uçan aracın sahip olduğu mekanik enerji vasıtasıyla kanat denilen kaldırma yüzeylerinde meydana gelir. Balon ve zeplinlerdeyse kaldırma kuvveti, havadan hafif gazların hava içinde yükselmesiyle oluşur.
    İlk uçuşlarda ancak saatte 20-25 km, 1935’lerden sonra ise yüzlerce km hızlara çıkılabildi. Uçağın havada kat edebildiği mesafe, yani menzili ve çıkabildiği maksimum yükseklik (irtifa) ilk zamanlarda çok düşüktü.
    Uçuş mekaniği
    Bir cismin havada uçabilmesi için uçuş anında cisme çarpan hava en az cismin ağırlığına eşit bir kaldırma kuvveti meydana getirmesi gerekir. Uçak kanadı düz bir plaka olarak düşünülürse bu kaldırma kuvvetinin meydana gelmesi için, plakanın hareket düzlemiyle (hücum açısı denen) bir açı yapması, yâni hareket yönünde ön kısmının biraz kalkmış olması gerekir.
    Uçaklarda ihtiyaç duyulan motor, iniş takımları ve yük taşıma kısımları gibi sebeplerden dolayı uçan kanat tipi uçaklar gelişmedi. Bunun yerine kuyrukları kanada bağlayan ve motor gibi sistemleri taşıyan gövdeli tip uçaklar gelişti. Ayrıca uçağın inip kalkabilmesi için tekerlekleri taşıyan iniş takımları ve uçağın dengesinin sağlanması ve manevra yapabilmesi için düşey kuyruklar eklendi. Uçakta gövde, kanat, iniş takımları, yatay ve düşey kuyruk gibi ana elemanlar meydana geldi.
    * Kanatlar
    Uçakların en önemli ana elemanıdır. Uçağın kaldırma kuvveti bunlarla sağlanır. Ayrıca iç kısımlarının yakıt deposu olarak kullanılması, motor, silâh ve iniş takımlarının ve küçük kanatçıkların bunlar üzerine yerleştirilmesi kanadın diğer görevlerini teşkil eder.
    Kanatların üstten bakıldığındaki şekilleri de değişik değişiktir. Günümüzde kanat şekli uçuş esnâsında pilot tarafından değiştirilebilen süpersonik (ses hızının üstünde bir hızla uçan) uçaklar geliştirildi. Amerikan F-111, Fransız Mirage G8, Rus Mikoyen MiG-23 ve Sukhoi Su-7B ve Avrupa Birliği PANAVIA’nın MRCA Tornado uçakları bu tipten uçaklardır.
    Kanatların içi dolu olmayıp tesir eden kuvvetleri karşılamak için bir iskeletten ibarettir. Bu iskeletin dışı profile uygun bir şekilde kaplanarak içi yakıt deposu olarak kullanılır.

    * Gövde
    Gövde esas olarak kanatla kuyruğu birbirine birleştirmesi görevi yanında çeşitli yardımcı sistemleri ve pilotu, bâzı uçaklarda iniş takımlarını, yolcuları, motorları ve silâhları taşımak gibi görevleri de vardır. Uçağın kullanıldığı yere ve şartlara göre değişik gövde şekilleri kullanılır. Meselâ deniz uçaklarının gövdesi denize inip kalkmaya elverişli bir şekilde yapılır.
    * Kuyruk
    Uçağın dengesini sağladığı gibi sağa sola dönme, burun aşağı veya yukarı gelecek şekilde yunuslama ve dalış, tırmanış hareketlerini de sağlar. Uçağın boyuna, enine ve düşey eksenler etrâfında dönme hareketleri özel adlar taşırlar. Sağa veya sola yatış dönme hareketine yalpa, uçağın burnunun aşağı veya yukarı dönmesi yunuslama, dikey eksen etrâfındaki sağa veya sola dönme hareketine ise dönme denir.
    İniş takımları
    Uçağın yere inmesini, yerden kalkmasını ve yerdeki hareketlerini sağlamak için iniş takımları kullanılır. Uçağın kara ile irtibatı tekerlek ile, denizleyse kayık ve uçak gövdesiyle sağlanır. İkisi ana, biri yardımcı olmak üzere iniş takımları üç tekerlekli yapılır. Yardımcı iniş takımı uçağın burun veya kuyruk kısmında bulunur ve uçağa yerde yön vermede ve ana iniş takımlarının yüklerini taşımada yardım eder.
    Üç tekerlekli iniş takımlarında ana tekerlekler kanatlarda, yardımcı tekerlek ya burunda veya kuyruk kısımda olabildiği gibi çok tekerlekli ağır nakliye ve yolcu uçaklarında ana tekerlekler dört grup hâlinde gövdenin içine arka arkaya yerleştirilir. Meselâ Boeing 747 yolcu uçağının 16 ana, 2 yardımcı olmak üzere 18 tekerleği vardır. Uçakların hızı ve iniş takımlarının ebadı arttıkça aerodinamik dirençleri de çok artar. Bu durumda iniş takımları uçuş esnâsında katlanarak kanat veya gövde içine saklanır.
    Uçakların sınıflandırılması
    Kullanıldıkları yerlere, gâyelere göre üzerinde taşıdığı motorlara göre, şekillerine göre ve daha pekçok kritere göre uçakları tiplere ayırmak mümkündür. Kullanılma yeri açısından ana olarak askerî ve sivil uçaklar olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Askerî uçaklar da gâyelerine göre avcı uçağı, bombardıman uçağı, önleme, keşif, nakliye uçağı gibi tiplere sâhiptir. Her tipteki uçağın kendine has yapı, ebat ve manevra özellikleri vardır. Sivil uçaklar da kendi aralarında yolcu, nakliye, ilâçlama, araştırma uçağı vb. gibi çeşitli gâyelerde kullanılacak şekilde değişik ebat ve özelliklerde yapılır.
    Son zamanlarda gelişen savaş teknolojisi neticesinde ortaya çıkan bir uçak tipi de pilotsuz uçaklar yani insansız hava araçlarıdır. Elektronik haberleşme cihazlarıyla ya yerden pilot kontrolünde veya otomatik kontrol sistemleri yardımıyla kendi kendine uçarak, maliyeti pilotlu uçaklara göre düşürmektedir.


    Türkiye’de uçak sanayii
    Dışardan alınan uçaklarla başlayan Türk Havacılığı, zamanla gelişerek tamâmen kendi îmâlâtı olan uçakları kullanır hâle geldi. 1913’te Teğmen Nuri Bey'in Edirne-İstanbul uçuşu, 1914’te Yüzbaşı Sâlim ve Kemâl Beyin İstanbul-Kahire Seferi, 1924’teki İstanbul-Ankara yolcu taşımacılığı bu gelişmenin kayda değer belirtileridir.
    1925 yılında kurulan Kayseri Tayyare Fabrikası'nın ardından bir sene sonra Eskişehir Tayyare Tamir Fabrikası hizmete açıldı. Kayseri’de hava avcı uçakları ve Fledgling eğitim uçaklarının îmâlâtı gerçekleştirildi. Aynı yıllarda îmâlâta başlayan Türk Hava Kurumu Planör Fabrikası 1938-39 yıllarında 150 adet planör îmâlâtı yaptı. Bir inşaat müteahhidi olan Nuri Demirağ’ın İstanbul-Beşiktaş’taki uçak fabrikasında Nu. D. 36 ve Nu. D. 38 tipi uçaklar imâl edildi. 36 tipi iki kişilik bez bir eğitim uçağıydı. 38 tipi ise 6 kişilik tamâmen mâdenî bir uçaktı. 1942’de Etimesgut’ta açılan Türk Hava Kurumu Uçak Fabrikası, 1954’te Makina ve Kimya Endüstrisine devredilerek kapandı.
    1980’lerden sonra tekrar gündeme gelen uçak îmâlâtı, (kurulan TUSAŞ şirketinin Amerikan şirketleriyle ortak çalışması neticesinde) F-16 avcı uçağının ve motorunun Türkiye’de îmâl edilmesi husûsunda önemli gelişmeler kaydetti. Bir kısmı îmâlât ve bir kısmı da montaj olmak üzere gövdesi Ankara’daki, motoru Eskişehir’deki TUSAŞ fabrikalarında ortak olarak yapılmaya başlandı.

  • Asli Bilgin
    Asli Bilgin

    Iyi sevindim adiniza, bizim 5 tanidigimiz vardi; cok uzulduk tanridan rahmet dileriz...yapacak bisi yok,ucak heryerde dusebilir, ama bi var Ibiza adalarina giderken dusmek, bide var boyle ekmek parasi icin giderken olmek... en zoru bu olsa gerek.

  • Asli Bilgin
    Asli Bilgin

    ismimi listede gormedigine gore herhalde....

  • Ece Özdemir
    Ece Özdemir

    Kullanmasını en kısa zamanda öğreneceğim...
    Bana öğretecek biri var artık... :)))

  • Jkgnjfkş
    Jkgnjfkş

    alacağım..

  • Fatih Yılmaz
    Fatih Yılmaz

    Hava taşımacılığının ilk yıllarında insanlar uçağa binmekten korktuğu için bi türlü istenen yolcu sayısına ulaşılamıyomuş. Bi şirketin promosyon sorumlusu uçaklarında seyahat eden iş adamlarına birer mektup göndererek, eğer o hafta rezervasyon yaptırırlarsa bundan sonraki ilk beş seyahatlerinde eşlerinden para alınmayacağını bildirmiş.
    Bunun üzerine epeyce başvuru olmuş doğal olarak. Şirket kampanya sona erdikten sonra bu kez işadamlarının eşlerine birer mektup göndererek, “seyahatlerinden memnun olup olmadıklarını” sormuş. Ancak mektup gönderilen kadınların yüzde doksanından şu yanıt gelmiş: “Ne seyahati? ”

  • Banu Akel
    Banu Akel

    Bilet satın alınarak yapılan ölüme yolculuk :) En büyük korkumdur uçmak.

  • Mâi Eflatun
    Mâi Eflatun

    uçak sürülür mü? uçurulur mu? :))))

  • Mehmet
    Mehmet

    hiç biyerden destek almadan havada uçabılen durabılen insan yapisi motorlu yakıtla çalışan taşıma aracı naklıye aracı savunma saldırı sılahı
    çok amaçlı kullanılan bı alet... :))

  • Hayati Aldemir
    Hayati Aldemir

    uçak nedir

  • Salim Çalık
    Salim Çalık

    Hazerfen Ahmet Çelebi'nin kafası vurdurulmasaydı büyük olasılıkla Türklerin dünyaya armağan edeceği en önemli buluş.

  • Ayca Şen
    Ayca Şen

    en sevdiğim ulaşım aracı..hani bööle koşturuşu var ya havalanmadan önce..havalanırken birden küçülüvermeye başlar ya önem verdiğimiz,uğruna savaştığımız her şey..sonra bulutlar dokunur geçer ya yanımızdan yöremizden.öbek öbek beyaz bulutların arasından deniz gibi mavi gökyüzü görünür ya..bi de güneşin batışına denk geldiysenizzz.....cama yapışır kalırım, yükseklik fobim alçaklarda bi yerde takılı...korkmamkiii..yaralanmam ya,ölürüm ya,niye korkayım kii? alçaktan düşmekten korkarım,yüksekten değil kii :)

  • Beyza
    Beyza

    Ve..cok sik ucaga binmeme ragmen yenemedim gitti su korkumu...

  • Beyza
    Beyza

    Ayaklarim yere basincaya kadar sizar kalirim..
    Bknz:ucak fobisi

  • Ayse Mutlu
    Ayse Mutlu

    balın derdik..
    balın geçiyo bak..ne isteyelim ondan?
    el sallardık,bişey istemez hep slm verirdim..slm götür derdim..çocuklar biraz deli..