Pir Sultan Abdal'ı anma etkinliğine giden 34 sol görülü aydının diri diri yakıldığı gün. Maraş ve Çorum olaylarından sonra, Alevilere yapılan bir diğer katliam örneği. Sağcılar tarafından bu olayın sebebi Aziz Nesin'in dine karşı söylediği çirkin(!) sözlere yüklenir. Aziz Nesin gelmeden önce din hakkında o eleştirileri yapmasaymış zamanın Sivas valisine göre halk galeyana gelmeyecek ve böyle bir olay yaşanmayabilecekmiş.
Açılımı Ezilenlerin Sosyalist Platformu'dur. Atılım gazetesini çıkaran örgüt. Ulusalcılığı reddeder, subaylar boyutunda bile olsa ordu antipatisi vardır. Troçkist nitelikle söylemleri vardır.
Kurtuluş Savaşı'nda düzenli ordu oluşturulmadan önce halk çeteleri şeklinde verilen mücadele dönemi için kullanılır. Halk savaşı anlamındadır. Kurtuluş savaşı sonrasında Hikmet Kıvılcımlı ve Mahir Çayan İkinci Kuvayi Milliyecilik tezini başlatmışlardır. Demokratik Halk Devrimine giden yolda oluşturulması gereken adım bu kişilere göre işçilerin ve köylülerin öncülüğünde Kuavi Milliye'yi yeniden oluşturmaktır.
1920'lerin illegal TKP kurucularından ve MK üyelerinden. Şefik Hüsnü'yle arası çok iyidir. Diğer üyeler olan Şevket Süreyya ve Vedat Nedim Tör'ü ekonomizmle ve düzene sapmakla suçlar, onları oportunist olarak niteler. Nazım Hikmet TKP'ye girdiğinde ondan yaşça çok küçüktür ve birbirlerinden hıoşlanmazlar. Daha fazla bilgi için Hikmet Kıvılcımlı'nın 'Kim Suçlamış' adlı kitabına bakılabilir. TİP'in SD teorisine karşı ortaya çıkmış olan MDD (Milli Demokratik Devrim) kanadında yer almıştır. Fakat Mihri Belli'nin şekillendirmiş olduğu MDD'yi aynı zamanda eleştirir. Mahir Çayan'ın fikirleri Doktor'un fikirlerine çok benzer. Ulusal kurtuluşçu (kuvayi milliyeci) yönü ağır basar. İşçi sınıfının öncülük edeceği, buna karşın köylülerin, esnafların, memurların, aydın kesiminin de içinde bulunduğu toplu bir halk hareketyile ikinci kuvayi milliye hareketini gerçekleştirmeyi amaçlamıştır. Bu teorinin genel adı marksizm'de Demokratik Halk Devrimi'dir. Teorileri legal alanda Halkın Kurtuluş Partisi, illegal alanda TKP-Kıvılcım adlı partiler taraından devam ettirildiği iddia edilir. Sosyalist hareketin Türkiye'deki ilk ve en önemli temsilcilerinden biridir. Sanayileşmemiş doğu toplumlarının sınıf yapısını, Finans-Kapitalist ve Tefeci-Bezirgan alt zümrelerini literatüre kazandıran devrimcidir.
yeni nesil tarafından haksız bir şekilde Nazım Hikmet'in gölgesinde bırakılmış sosyalist şair.
Pir Sultan Abdal'ı anma etkinliğine giden 34 sol görülü aydının diri diri yakıldığı gün. Maraş ve Çorum olaylarından sonra, Alevilere yapılan bir diğer katliam örneği.
Sağcılar tarafından bu olayın sebebi Aziz Nesin'in dine karşı söylediği çirkin(!) sözlere yüklenir. Aziz Nesin gelmeden önce din hakkında o eleştirileri yapmasaymış zamanın Sivas valisine göre halk galeyana gelmeyecek ve böyle bir olay yaşanmayabilecekmiş.
Açılımı Ezilenlerin Sosyalist Platformu'dur. Atılım gazetesini çıkaran örgüt. Ulusalcılığı reddeder, subaylar boyutunda bile olsa ordu antipatisi vardır. Troçkist nitelikle söylemleri vardır.
Kurtuluş Savaşı'nda düzenli ordu oluşturulmadan önce halk çeteleri şeklinde verilen mücadele dönemi için kullanılır. Halk savaşı anlamındadır.
Kurtuluş savaşı sonrasında Hikmet Kıvılcımlı ve Mahir Çayan İkinci Kuvayi Milliyecilik tezini başlatmışlardır. Demokratik Halk Devrimine giden yolda oluşturulması gereken adım bu kişilere göre işçilerin ve köylülerin öncülüğünde Kuavi Milliye'yi yeniden oluşturmaktır.
1920'lerin illegal TKP kurucularından ve MK üyelerinden. Şefik Hüsnü'yle arası çok iyidir. Diğer üyeler olan Şevket Süreyya ve Vedat Nedim Tör'ü ekonomizmle ve düzene sapmakla suçlar, onları oportunist olarak niteler. Nazım Hikmet TKP'ye girdiğinde ondan yaşça çok küçüktür ve birbirlerinden hıoşlanmazlar. Daha fazla bilgi için Hikmet Kıvılcımlı'nın 'Kim Suçlamış' adlı kitabına bakılabilir.
TİP'in SD teorisine karşı ortaya çıkmış olan MDD (Milli Demokratik Devrim) kanadında yer almıştır. Fakat Mihri Belli'nin şekillendirmiş olduğu MDD'yi aynı zamanda eleştirir.
Mahir Çayan'ın fikirleri Doktor'un fikirlerine çok benzer. Ulusal kurtuluşçu (kuvayi milliyeci) yönü ağır basar. İşçi sınıfının öncülük edeceği, buna karşın köylülerin, esnafların, memurların, aydın kesiminin de içinde bulunduğu toplu bir halk hareketyile ikinci kuvayi milliye hareketini gerçekleştirmeyi amaçlamıştır. Bu teorinin genel adı marksizm'de Demokratik Halk Devrimi'dir.
Teorileri legal alanda Halkın Kurtuluş Partisi, illegal alanda TKP-Kıvılcım adlı partiler taraından devam ettirildiği iddia edilir.
Sosyalist hareketin Türkiye'deki ilk ve en önemli temsilcilerinden biridir. Sanayileşmemiş doğu toplumlarının sınıf yapısını, Finans-Kapitalist ve Tefeci-Bezirgan alt zümrelerini literatüre kazandıran devrimcidir.