Kültür Sanat Edebiyat Şiir

feza gürsey sizce ne demek, feza gürsey size neyi çağrıştırıyor?

feza gürsey terimi Gökhan Yılmazlar tarafından tarihinde eklendi

  • Hüseyin Duman
    Hüseyin Duman

    İCATLAR - MUCİTLER

    AKÜ - PLANTE
    VİNÇ - ROMALI VITRUVIUS
    MATKAP - G. SOMMEILER
    ARŞİMED BURGUSU - ARŞIMED
    ROBOT - E. SPERRY
    RADYOAKTİVİTE - A. BECQUEREL
    RADYUM - CURIE'LER
    AMPUL - EDISON
    ASANSÖR - E. OTIS
    BALON - MONTGOLFIER KARDEŞLER
    BAROMETRE - TORIÇELLI
    BARUT(DUMANSIZ) - SCHULTRE
    BENZİN MOTORU - N. OTTO
    BİSİKLET - K. MACMILLAN-J. K. STARLEY
    BUHAR TRİBÜNÜ - PARSONS
    BUHARLI GEMİ(GELİŞMİŞ) - FULTON
    BUZ MAKİNESİ - GORRIE
    ÇELİK(PASLANMAZ) - BREARLEY
    ÇİMENTO - ASPDIN
    DAKTİLO - C. LATHAM
    DENİZALTI - JOHN HOLLAND
    DİNAMİT - NOBEL
    DİNAMO - PICINOTTI
    DİZEL MOTORU - DIEZEL
    DOKUMA MAKİNESİ - HARGREAVES
    DÜRBÜN - LIPPERSHEY
    FOTOĞRAF(İLK ŞEKLİ) - NIEPCE
    GRAMOFON - BERLINER
    HAVA POMPASI - GURICKE
    HELİKOPTER - SIKORSKI
    HESAP MAKİNESİ - PASCAL
    HOPARLÖR - RICE/KELLOG
    JET UÇAĞI - OHAIN
    KAĞIT İMALİ (SELÜLOZDAN) - DAHL
    KARBÜRATÖR - DAIMLER
    KAUÇUK - GOODYEAR
    KRONOMETRE - HARRISON
    LOKOMATİF - STEPHENSON
    MATBAA - GUTENBERG
    MİKROFON - BERLINER
    MİKROSKOP - JANSSEN
    MORS ALFABESİ - SAMUEL MORS
    MOTOSİKLET - DAIMLER
    NAYLON - DU PONT LABORATUVARI
    NEON LAMBASI - CLAUDE
    OTOMOBİL (4 TEKERLİ) - BENZ-DAIMLER
    PARAŞÜT - VERANZIO
    PARATONER - BENJAMIN FRANKLIN
    PİKAP - EDISON
    PİL - VOLTA
    PLANÖR - OTTO LILIENTAHI
    PROJEKTÖR - SPERRY
    RADAR - TAYLOR VE YOUNG
    RADYO - MARCONI
    RENKLİ FİLM - WESTCOTT
    ROKET - GODDART
    RÖNTGEN TÜPÜ - COOLIDGE
    SESLİ FİLM - ERNST RUHMER
    SİNEMA MAKİNESİ - LUMIERE KARDEŞLER
    TELEFON - GRAHAM BELL
    TELESKOP - KEPLER-GALILEO
    TELEVİZYON - BAIRD
    TELGRAF - MORSE
    TELSİZ TELGRAF - MARCONI
    TERMOMETRE - FAHRENHEIT-GALILEO- CELSIUS-REAUMUR
    TEYP - POULSEN
    TRANSFORMATÖR - STANLEY
    UÇAK - WRIGHT KARDEŞLER
    ZEPLİN - KONT VON ZEPPELIN
    DPT - P. MULLER
    ELEKTRON MİKROSKOBU - KNOLL VE RUHKA
    GEİGER SAYACI - J. H. W. GEIGER
    HOVERKRAFT - C. COCKERELL
    İNÜLİN - BANTING VE BEST
    KARBON 14 TARİHLEMESİ - W. F. WILLARD
    LAZER - C. H. TOWNES
    TÜKENMEZ KALEM - L. BIRO
    AEROSOL - GOODHUE-SILLIVON
    ÇAMAŞIR MAKİNESİ - HURLEY MACHINE CO.
    ELEKTRİK SÜPÜRGESİ - CECIL BOOTH
    UZUNÇALAR - PETER GOLDMARK
    VİDEO - A. PANIATOFF
    YALAN MAKİNESİ - JOHN LARSON
    YOL İŞARETLERİ - PEREY SHAW

  • Hüseyin Duman
    Hüseyin Duman

    araştırmalarını atom çekirdeğini oluşturan parçacıklar arasındaki temel etkileşimlerin ve bu parçacıkların iç yapısının incelenmesi üzerinde yoğunlaştırmıştır.

    1940'ta Galatasaray Lisesini bitiren Feza Gürsey 1940-44 arasında Istanbul Universitesi Fen Fakültesinde (İÜFF) fizik öğrenimi gördü. Daha sonra Ingiltere'ye gitti ve 1950'de Londra Universite'sine bağlı imparatorluk bilim ve teknoloji yüksek okulu'nda doktora çalışmasını tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

    1951'de İÜFF'ye genel fizik asistanı olarak giren Gürsey, 1957'de ABD'ye giderek Brookhaven Ulusal Laboratuvarı'nda ve 1958-60 arasında Princeton Universite si'nde araştırmalar yaptı.1960-61 yıllarında konuk yardımcı profesör olarak Columbia Universite' sinde dersler verdi. Ve daha sonra Türkiye'ye dönerek 1961'de Orta Doğu Teknik Universitesi'nin(O.D.T.Ü) Teorik Fizik Bölümü' nde Profesör oldu. 1963'te yeniden ABD'ye giden Gürsey 1963-67 arasında Yüksek Araştırma Enstütüsü'nde ve Yale Universite'sinde konuk profesör olarak dersler verdi. 1974'te O.D.T.Ü'den ayrılarak Yale Universitesi'ne geçti. Ve 1977'de Josiah Willard Gibbs adına kurulan kürsünün profesörlüğüne atandı.

    Feza Gürsey kuramsal fizik alnındaki çalışmalarını atom çekirdeğini oluşturan parçacıklar arasındaki temel etkileşmelerin ve bu parçacıkların iç yapısının incelenmesi üzerinde yoğunlaştırdı. Temel parçacıkların spinlerini inceledi. 1960'ta SU(2) X SU(2) bakışım grubunun lineer olmayan gösterimlerini geliştirdi. 1964'te Italyan fizikçi Radicati ile birlikte çalışarak, çekirdek kuvetlerinin, spin ve izospinin yanısıra Gell-Mann ve Neeman'ın önerdiği SU(3) grubunda etkin olan acayiplik'ten de bağımsız olduğunu ifade eden SU bakışım grubunu ortaya attı. 1974-76 arasında M.Günaydın ile birlikte yaptığı çalışmalarda o güne değin fizikte bulunmayacağı sanılan ayrıcalıklı grupların belirleyebileceği bakışımları araştıran Gürsey, kromodinamik ve elektromagnetik etkileşme yapan renkli kuvarklar ile zayıf(süresi 10 saniyeden uzun) ve elektromagnetik etkileşme yapan elektron, müon ve notrinolar gibi leptonları biraraya toplayan bileşik bir E6 grubunun içerdiği oktonyon cebrinin renk dinamiğiyle ilgisi olduğunu gösterdi. 1976'da da bu grubun bir bileşik grup olabileceğini önerdi. Gürsey'in bu çalışmaları 1968'de TUBİTAK Bilim Ödülü, 1977'de Oppenheimer Ödülü,1979'da Einstein Madalya'sı, 1981'de New York Akademisi'nin Morrison Ödülü, aynı yıl İstanbul Universitesi'nin madalyası ve onur doktorluğu unvanını ve 1987'de Grup kuramı vakfının Wigner madalyasıyla ödüllendirilmiştir. 1992 yılına kadar kaldığı Yale'de işgal ettiği kürsüyü ise Gibbs, Onsager ve Lamb gibi Nobel Ödüllü kişilerle paylaşıyordu. Ancak Gürsey, yine de sık aralıklarla Türkiye'ye dönüyor ve buradaki bilimsel aktivitelerinden vazgeçmemekte direniyordu.

    'Türkiye'ye gelişlerinde çeşitli üniversitelerde seminerler veriyordu. Nisan'da vefat etti; ondan önceki Aralık'ta Türkiye'deydi. ODTÜ'de, Bilkent'te, Edirne'de seminerler verdi. Yani o kötü hastalığına rağmen, ölmeden dört ay önce buralarda gezdi. Öleceğini biliyordu. Bunun için de kafasındaki bütün problemleri tamamlamak ihtiyacı içerisindeydi. Bir ara konuşurken 'bu yıl on tane yayın yapabildim,' dedi. Bu Feza'nın tavrı değildi. Ortalama yılda dört-beş yayın yapardı; problemlerini, biten yayınlarını senelere dağıtırdı,' diye anlatıyor Prof Gürses

  • Hatce
    Hatce

    turkiye'nin nobel fizik ödülüne en çok yaklaşabilmiş insanı.!

  • Oguzhan Orhan
    Oguzhan Orhan

    İyi Bir fizikçidir

  • Nazlı Bostanoğlu
    Nazlı Bostanoğlu

    Ankarada Altınparktaki bilim merkezinin adı.Ortaokulda bu merkezi gezerken çok eğlenmiştik.Hey gidi günler.

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    '...Benim gibi, bazı Doğulu meslektaşlarım gibi fizikçiler; üzerinde çalıştıkları, anladıkları ve ilerlettikleri bir konuda bazı olağanüstü kanun ve fikir yapıları ile karşılaşırlarsa, olayların ve mantığın bu nadir mimarisi de bize eski kültürümüzden miras kalan, havasını hala içimize çaktiğimiz bir his, hayal ve müphem düşünce alemini hatırlatıyor, onun ana hatlarıyla uyuşuma giriyorsa, ben derim ki böyle rezonanslar iç dünyamızı beklenmedik biçimde zenginleştirir, hayat görüşümüze bir boyut daha katar, sanat ve bilim toplumlarımız arasında yeni köprüler kurabilir...'


    | | Tümünü Okumak için Buraya Tıklayın (Dikkat PDF dosyasıdır geç açılabilir) |

  • Cem Nizamoglu
    Cem Nizamoglu

    Feza Gürsey (1921-1992)

    ...
    Feza Gürsey, kuramsal fizik alanındaki çalışmalarını atom çekirdeğini oluşturan parçacıklar arasındaki temel etkileşmelerin ve bu parçacıkların iç yapısının incelenmesi üzerinde yoğunlaştırdı. Temel parçacıkların spinlerini inceledi. 1960'ta SU(2) X SU(2) bakışım grubunun lineer olmayan gösterimlerini geliştirdi. 1964'te İtalyan fizikçi Radicati ile birlikte çalışarak, çekirdek kuvvetlerinin, spin ve izospinin yanı sıra Gell-Mann ve Neeman'ın önerdiği SU(3) grubunda etkin olan 'acayiplik'ten de bağımsız olduğunu ifade eden SU(6) bakışım grubunu ortaya attı. 1974-76 arasında M.Günaydın ile birlikte yaptığı çalışmalarda o güne değin fizikte bulunmayacağı sanılan ayrıcalıklı grupların belirleyebileceği bakışımları araştıran Gürsey, kromodinamik ve elektromagnetik etkileşme yapan renkli kuvarklar ile zayıf (süresi 10 saniyeden uzun) ve elektromagnetik etkileşme yapan elektron, müon ve nötrinolar gibi leptonları biraraya toplayan bileşik bir E6 grubunun içerdiği oktonyon cebrinin renk dinamiğiyle ilgisi olduğunu gösterdi. 1976'da da bu grubun bir bileşik grup olabileceğini önerdi. Gürsey'in bu çalışmaları 1968'de TUBİTAK Bilim Ödülü, 1977'de Oppenheimer Ödülü,1979'da Einstein Madalya'sı, 1981'de New York Akademisi'nin Morrison Ödülü, aynı yıl İstanbul Universitesi'nin madalyası ve onur doktorluğu unvanını ve 1987'de Grup kuramı vakfının Wigner madalyasıyla ödüllendirilmiştir. 1992 yılına kadar kaldığı Yale'de işgal ettiği kürsüyü ise Gibbs, Onsager ve Lamb gibi Nobel Ödüllü kişilerle paylaşıyordu. Ancak Gürsey, yine de sık aralıklarla Türkiye'ye dönüyor ve buradaki bilimsel aktivitelerinden vazgeçmemekte direniyordu.
    ...


    | | Tümünü Okumak için Buraya Tıklayın |