Kültür Sanat Edebiyat Şiir

Seyfi Karaca
Seyfi Karaca

Cagir ey kalbim deli gönlüm beni bildigi gördügü duydugu dogdugu topragindan hayatin huzurunda söyleyip yazan, insan divane eylesin..!

  • tımarhane duvarı01.11.2022 - 14:50

    SONSUZ BAGLILIKLA ve EBEDiYEN TUTKUYLA
    ……
    O kadar cok sey degisti dönüstü ki birden bire kadir kiymet tufan kiyamet..Insan onurundan halinden dilinden özünden itibarindan soguyup SAMUEL HUNGTiNGTON ve GRAHAM FULLER kirtasiye kanun kitap numune ve nizamnamesine; hersey O kadar tuhaf, igreti, alalade, üstenci, basinabuyruk, haram, viran, hep birarada dolmus tikanmis ve yükseldikce insanligini ayaklar altina alip ezen silen süpüren binalar kapsülünde hersey; dilden yoksun, iradeden aciz, kültürden azat, iletisimden kurak, kökten esastan kimlikten kisilikten yoksul yitik yabanci; hersey kendine bencil bunak ayri gayri kör kötürüm; ruhunu arayan iskelet tezgahi gibi alimda satiminda kaptirmis giden hirs yaris kin nefret yozlasma yikintilariyla hersey ve herkes o kadar bozuldü berbat oldu ki..

    Bir Cumhuriyeti`miz kaldi aklimizda dilimizde mutumuzda günümüzde gündemimizde sevgimizde saygimizda kalbimizde bellegimizde bilincimizde , bir sen sevgili Atatürk, bir de askimiz düsümüz hayalimiz özümüz kökümüz dünya topragimiz kutsal yuvamiz cennet yurdumuz Türkiye.

    Dün Cumhuriyetti Bayram, Yarin yasli hüzünlü On Kasim..dilimizden düsmeyen, fikrimizde halimizde, hatirimizda, mutumuzda dagarcigimizda sevgimizde askla ve ölümsüz sonsuz baglilikla; ebediyyen…!

    Seyfi Karaca……..Kasim / 22

  • tımarhane duvarı20.10.2022 - 13:53

  • tımarhane duvarı20.10.2022 - 13:52


    ASKA DIPNOT`tur
    ….
    Karartma günlerinde her kibrit zifir zindanlarin ayi günesi gibidir. Kendilerinin özel mülkiyeti mahiyetinde alip satanlara sucunu sabikasini saklayip gizlesin diye aklin izini fikrin yolunu cesaretin hayalini ve gücünü; ve haydutmus hainmis haramiymis, hic kimsenin kumbarasina talan tarumar sahsi müstakili degildir bütün dil kültür inanc birikim bellek toprak yurt toplum degerleriyle; söküp cürüge cikarmasi ne mümkün. Hayat denen sonsuz sinirsiz nehirde, yasama sevincini büyütüp besleyen durduraksiz zamana ufku genis.özü sözü huzuru ve ferahligi ölümsüz tutkuyla her güzelligi bizimle özdes; Ülke bizim, Dünya bizim, Insanlik bizim, Sevgi bizim, Kainat bize, gün bize günes bize..Ötesi gayrisi ne mümkün..! Yasattigin mirasi askinla bakisin sevgili Türkiye…!

    Seyfi Karaca

  • tımarhane duvarı11.10.2022 - 18:22

  • tımarhane duvarı11.10.2022 - 18:16

    Cünkü bu dünyadan yudum yudum damla damla yasarken daja tüm ihtiyaclarini haramiye vurguncuya soyguncuya sömürücüye keyfi riza ve minnetine havale ederek, vazgecip öbür dünyayi vadetmelerin tezgahina kanmak; ve bunu sekilsel örtülerle baglayip bina etmek, her talan taciz furya gösteris hirs tamah sevgisizlik bencillik hile dolap dümen sahtekarlik dubara dalavere alavere yanlisin talibi oldugu istismarciligi kurar ve kurumsallastirir. Her acik ciplak görünüslü olan ilerici demokrat aydin bilgin egitimli sanatkar uzman ehil becerikli kisilik ve kimligin sahibi olmadigi gibi, her haram hirsizlik yolsuzluk acimasizlik hukuksuzluk haksizlik yapip eden TEZGAH kovalayicisi örtülü kapalilik da, benzedigine imrenen modalik modeliyle kulplanip süslenmekten baska inanc ve kültür sahibi degildir.

    Bu bakimdan üretmeden lüks tüketimi dayatan Neo Liberal Serbest Pazar Piyasaci`si Bop, yillar yilliginda kokustukca cürüyen, cürüdükce cöken, cöktükce TÜRBAN ISTISMARCILIGI en basta olmak üzere yapay günlüklre sahte gündemler sallayip silkeleyerek, dayattigi korku kabus siddet nefret karanlik belirsizlik bilinmezlik deposuna güdümlü bagimli insan yiginlarini kutuplastirarak ayrismis bölünmüs hir gürlere biriktirip toplayan; sefalet yoksulluk yolsuzluklar silsilesi bandindaki AVEME`lerle dolup bosalmanin Carpik Sehirlesme rantiyesini sürekli ve kalici kilmakta.

    Bundan da en cok, soyut bicimselligi acik veya kapali moda modellemesinden terzilenip tezgahlanan; ve es kosutlu olrak yasamsal önemselligin düzeni dengesi haydut haramiller rantiyesi ugruna kul kurban edilerek gözden gündemden düsürülüp saklanmaya kimlik ve kisilik kostümü olarak soyundurulan veya giydirilen , carki cevrimi bozuk düzenegin ACiZLiK Cahillik müessesesi olarak kurgulayip yönetenlerine ve yönlendirenlerine serveti sermayesi hic tükenmeyen ACILIMLAR ganimetidir.

    Sag sol , ilerici gerici, aydin yobaz, herkes bu dipsiz kuyunun kendince bahanesi olan büyük ödüllere kücük hayatlrini kurban ederek karanlik tüketenler müsterisidir. Siyaset, reklamcilar, tarikat, mafya, medya, banka, borsa, holding tefeci tacizci ve tecavüzcüleriye, her kesimin kendi tarafini salaga yatirarak, afyonlanmis kalabaliklari her türlü istismarlarla kullanip soyup sömürmeye en cok , kisir kabiz döngülerde dönüp dolanip ve bir daha yeniden en basa her firsatta faydalanir ve istifade edinir. Günceldeyse malum vaka , vasat yekun..!
    ( `Tezgahtaki Turbonaj `basligi atinda yazdiklarimdan )

  • tımarhane duvarı05.10.2022 - 16:33

  • tımarhane duvarı05.10.2022 - 16:32

    Kamusal bütün zenginlikleri kazanimlari ve birikimleri her alanda sahsi cikarciligin para düskünü mal mülk güc ve saltanata tapinan insanlik ölümünü her türlü imaj maske sembol simgelere sefilligi yoksullugu ve sabri buyurdugu SALAKLASTIRMALAR derinliginde bogup yozlastiran afyonlarla NEO LIBERAL Serbest Piyasacisi Yeni Dünya Düzenegine göre bütün mezhep ve etnik catismalari en basta kamcilayip kiskirtmak üzere örülmüs dayatilmis kavisli girintili denetleyen buyuranlarin kurdugu yordugu acziyetini kabullenmis mahkumiyet, esasta hic bir iyilesip gelismeyi saglamaya degil; aksine cöllesip kuraklasan herseyin sonucu her ne pahasina olursa olsun herkesi herkesle en birinci gelmeye bogusturuo yaristirarak kusuntu tekrarlarini hazimsayan ice sindirmelerin en dogurgan siddetini, küslügünü, ayrismasini,kinini, nefretini, hasetini ve istikrarsigligina bagimli mutsuzluk dilenciligini pazarlayip tezgahlayan piyasalara sunar. Herkes de kendini uyan ve uyusturan DÜRTÜ BAGIMLISI hayati ve insani askiya ve baskiya alan katalogtaki oralardan ( en gericiligin bencil bagnaz sahsi cikarlariyla üretmeden tüketmeye dair korkuyu karanligi sefaleeti gerilimi bunalimi zorbaligi despotlugu en saygin bilgin ileri düzeyli vazgecilmez sistem dayanagi, hayat kaynagi, insanlik rehberligi, ve ortak yasam sitili gibi dayatip gösteren) birbirine bagli yapay gündemleri sanal alemlerle zincirlemeli bir yerden bakar takinir secer karakter kisiligine yedirir giydirir.

    Kisisel gelisim, Kamu Maliyesi, Ilmince Akademi, Üniversiteyi Bitirince Liyakatli Verimlilik, Is Dünyasi, Kültür Dokusu, Kimlik Arayisi, Ulasim ve Iletisim, Güvenlik, Kaynaklarin Yerli Yrince Dagitilmasi, EGitim Ögretim, Hammade ve Gida, Tarim yahut Ticaret, Sanat Edebiyat, Inanc ve Itibar, Özgür Düsünce ve Özgür Irade…hepsi birbirini besleyen ve birbirinden sorumlu bagli INSANLIK degerlerimizin ve toplumsal yapimizin kisiyi kendine özgün hassasiyetlerini gözeterek birden cogula yetistirip büyüten mükemmeliyetciligin, zorlayici hükümranligin, maddi manevi suistirmarciligin, imtiyazci cikarciligin, sapkin derecede ayristirip kutuplastiran kendi tarafini korumaciligin ve kendi molozunu dayatip buyurgan ukelaligin disisinda, hakkini hukukunu gözeterek insani kendisiyle önemseyip özdestiren onur sahibi itibarliligin temel vazgecilmezleriydi..

    HOSGÖRÜ TOPLUMUYDUK oysa biz. Belki de tüm diger insanlik degerlerini harfiyyen alfabe sirasina göre mi, yahut zayifa güclüye uyar mi uymaz mi, gündemden tedavülü düsük mü , aktuel moda reklamlarinin begenisine takdirde güncel mi degilmi diye bakmaksizin, tüm haysiyet ve hassasiyetini insanlik acziyeti zavalliligi kusuru eksigi acemiligi ve hatasina dikilip kilitlenen degil, bütün kisisel gelisimleri dünyanin ve insnligin köklü kültürü yasamsal alanlari ve bakip besleyip koruyup barindiracak kadar aklin fikrin ilgi itibarina kaynaklik eden cesareti bilgisi becerisi tahammülü fedakarligi özgürlügü özverisi sorumlulugu ve yüzlesebilen deger bütünlügü bozulmamis etkin yetkin sevgiye saygiya özgün DUYARLILIK kökü ve topragi oldugu Hosgörü toplumu..

    Birini digerine yaristirarak siddet sarmali sefalet güncesi azdikca kuduran bu günerin taaa buraralarina kadar , her göz yumulaarak ihanet ve ihmal edilen ve BUYURANINA göre sekli verilip kaliptan kaliba sokulan ve bütün TOPLUMSAL DEGERLILIGI üstün-baskin gelenin keyfiyetine göre ezip bozup yerle bi reden yalnizliga kök sacak salip yabancilasmalarla, icten ice yagmalanmis yikilmis kivrimlara kabina cekildikce kirilmis üzülmüs tiklim tiklim yiginlarin degerleri tükenen kirintilara birbirini bogup cigneyerek düstügü akibetiyle görmez duymaz bilmezden gelmenin tolere ettigi can cekismelerde hayatini ülkesini ve insanligini kaybeden; ve kodlandigi gibi tüketmedigi zaman üstüne kurulmus kurgulanmis elektro teknik marka müsterisi koordinatlarini ve navigasyonunu tümden sapitip sasirak, kablosu yanik islevi hurda konu bütünlügü bozuk girisimciligin enkaz kara kutusuna dönüstü.
    ( `Enkazdaki Toplumsal Karanlik Kutu `basligi altinda yazdiklarimdan )

  • tımarhane duvarı01.10.2022 - 16:49

  • tımarhane duvarı01.10.2022 - 16:47

    Tipki yoksullugun kiz cocuklari ödeyemedikleri baslik parasi yüzünden ya dogmadan önce anne karninda, ya dogduktan sonra bebeklik caginda, masrafi derdi bakimi cok olacak diye öldürülmedilerse eger on yasi altindayken yetimhanelere yahut fuhus piyasasina bedavaya satilirken, bir avuc RANT sistemi varliklilarinin her inanana kendilerini yeryüzünün ayricalikli kutsal ilahlari olarak servet sermeye güc gösteris ve sinirsiz imtiyazin hak hukuk sahipliligi etmekte.

    Cünkü ve eger ki, yerinde gününde topraginda ve toplumunda degilse yazilan ve yapilan sanat ilim bilim kültür dil sinema yahut edebiyat, inanci güvencesi begenenin takdirine odakli ve kilitli köksüz kaynaksizlik üretip tükettigi sebebiyle, hep gerceginden yoksun, hep gönül yanilmaya hep göz boyamaya hep ortam kandirmaya, hep müsvedde, hep altyapisi bozuk sahteligin günü ve durumu idare etmek icin tezgaha konan cürükler toplamidir. Cok gecmez tüm dayaniksiz ve devamsizligini kendiliginden kokusarak meyleden toplumsal izdihami kendisiyle birlikte cürüge cikarir.
    Ve nihayet Yeni Dünya Düzeni sistematigi yagma yikimlar kapsaminda yeni nesil ürün cep telefonuna geceden siraya girerek, sefil yoksul var yok demeden , zihnini aklini fikrini gününü gündemini SANAL soyutlulugun esaretine öldürmüs yatirimlamis tüm dünya kulluk kölelik esareti gibi, Türkiye Cumhuriyeti egitim bilisim fikir kültür dil deger ve birikimlerine ters yönde hezimet ve akibeti vahametle, kovalayip kamcilayan Bop sinerjisinde taaa geceden kuyruga girmis , ahali millet.
    Simdi bu günlerde, dagildi dagilacak üzere coktan kopmus iplerde birbirine bicak bileyip füze rampalarindan dis bileyen NATO ittifak müttefik molozunu, taaa sibiryalara dogru adim adim ilerleyerek yeralti zenginliklerine gitmekte olan izinsiz anlasmalara bakti gördü ki bu böyle olmayacak, ´ordan bir adim atarsan gömerim atomu ´ manyaginda alman teknolojisiyle ham maddesi tornalanmis gerilimlerde kendini don kisottan beter sanrilar icinde bekleyen Putin`in sinirleri gergin imparatorluk hevesliligi güden gaz deposuna ve istahi hayli kabarik yayilmaci ruletine kibriti cakinca duellecu KOVBOY PATRON; sadece Ukrayna harita yerinden dünya ölceginden gümüleyip havaya ucmakla kalmadi, kimisi ambargo baskilarina karsilikli cevap olsun, diger kimisi darliga girmis gaz-petrol pazarini diledigi istedigi gibi TEK ELDEN cevirsin kivirsin maksat niyetiyle, Amerikan- Rus tarafi olarak görünüste dövüsüp sövüsüp kizismis savaslarin yüksek getirili ganimetini arka pilanda uyusup anlasmanin en daniskasindan tüm dünyayi enayiye baglayarak manipilasyonuna, denizlerin derinlerinde taa Sibirya`dan Orta Avrupa`ya dösenmis nakil hatlarini ve tasima borularini ( kirlenirmis sular, zehir zikim olurmus dünya ve tabiat zerrece umurlarinda olmaksizin ) cehennem zebaniliginin kiskirttigi savaslar acilar yokluklar yoksulluklar üzrine kurgulayip yapilandirdiklari kiyametlere faili mechul süsü vererek ortak ortaga gümbürdetip mayinlamakta..
    ( Yeryüzü Günlügünden `basligi altinda yazdiklarimdan. )

  • tımarhane duvarı29.09.2022 - 16:38