KAYSERİ
Erciyes başında duman eksilmez,
Yiğidin yüreği korku bilmezmiş.
Taşında tarih var, gönlünde sevda,
Kayseri denince bir başka dermiş.
KARAGÖL KÖYÜNDEN!
Bahar, yaza döndü,köyüme geldim
Duygular sazını elime aldım
Yuvama kavuştum,çok menmun oldum
Karagöl köyünden,selamlar olsun
KARAGÖL’DE RAMAZAN SEVİNCİ
Kandiller yanınca yüksek burçlarda,
Dualar arş boyu semaya ağdı.
İftarın huzuru her bir uçlarda,
Karagöl üstüne bereket yağdı.
Sivas’ın Gemerek ilçesi Karagöl köyünye yaşayan 65 yaşındaki Ömer Tural, çocukluk hayalini gerçekleştirmek için kolları sıvadı. Doğaseverlerin ve köylülerin desteğini alan Tural, köyün Güzel Bayraklı Tepe mevkiine yaklaşık bine yakın çam ağacı ve meyve ağacı dikti.
Yaklaşık 2 yıldır ara ara fidan dikmeye devam eden Tural, dikilen ağaçların yanına ise bağışta bulunan kişilerin isimlerini yazdı. Adeta köyünde mini bir orman oluşturan Tural, fidanların büyük bir kısmının çam olduğunu söyledi.
Ömer Tural, çocukluğundaki hayalinin Bayraklı Tepe’yi ağaçlandırmak olduğunu ifade ederek,
“Çocukluğumdan beri hayalim bu tepeyi ağaçlandırmaktı. Bir tek hayal ve düşünceyle olmuyor. İş icabından o günden bugüne bakamadık bu işlere. Ağaçlandırma çalışmalarımız şöyle oldu. Fidanların bir kısmı derneklerden, şahıslardan ve iş adamları tarafından gönderildi. Bir kısmı köy halkı tarafından ekildi. Bir kısmını ben ektirdim. Aynı zamanda buranın ağaçlandırılması için önceden bir çeşme yaptırdım. Ağaçlar zarar görmesin diye etrafını tel örgüyle çevirdik. Herkesin bu ağaçlara sahip çıkması için eken kişilerin isimlerini verdim. Ben istiyorum ki bütün köy halkı beraber el ele verelim burayı daha güzel yapalım diye hedefliyorum. Fidanlar genelde çam fidanı”
dedi.
Karagöl’ün Alın Yazısı: Güzel Tepe
Güzel Tepe derler, rüzgârı serttir,
Üstünde parlayan sancak şereftir.
O sancağı oraya diken o yiğit,
Karagöl köyünün dagları bağ idi
Salkım salkım üzüm yapardı.
Kasalarla taşırdı dedelerimiz
Nenelerimiz üzüm betmezi yapardı.
Ömer TURAL, Duyguların şairi
Karagöl köyünün büyük pıarı
Köyün ortasında çağlayıp akar
Bizim köyümüzün büyük pınarı
Dört olluklu adı dilde söylenir
Karagöl köyünün büyük pınarı.
Sivas ilimize 110 km.Kayser'ye ise 90 km.Yoldüzergahında,günün 24 saatinde ulaşımı mümkün olan bir yeleşim alanına sahiptir.
Çift minareli.Kara yüce dağının güney yamacında bulunup kuş bakışı baktıgımızda güzel görünümlü bir köydür.
İsmini Tarihi pınar olan dört oluklu meşhur,kemer taş yapımlı büyük çeşmeden almıştır.O dönemlerde büyük pınarın altında topraktan yapılı su bendinin (göletin) bulunması ve bu benenten taaaki karagöl ovasına inen bataklık ve sazaklıktan (kamışlık) oldugu büyüklerimiz tarafından söylene gelmektedir.
1953 yılına kadar şarkışla'ya baglı olup,daha sonra Gemerek kazasına baglanmışızdır.
Köyün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekte olup,kimilerine göre Ermeni vatandaşlarımız tarafından rumi 1171 yılında olabilecegi kesin olmamakla birlikte tahmin edilip,kuvetli bir yorum yapılmaktadır.
Türkmen komşularımızın Karagöl köyünü keşfetmesi rumi 1242 tarihine ras gelir.Hamzalı, keklicek,Saraç gibi yerleşim yerlerinde yaşayan Türkmen aşiretleri her nedense bulundukları mevkiden kalktıklarında develerle Kızıl ırmagı geçerler.Karagöl köyüne gelip şimdiki bulunan okulun arkasına konaklarlar.Develerle ve koyun sürüsüyle gelen bu aşiret hayvanlarına su bulmakta zorlanır.
Köyde bulunan Ermeni kardeşlerimizden su yeri sorarak kamışlığın arasındaki su gözünü bulmaları için yardım görürler.
Ermeni'lerle Türk'lerin kültür ortaklıkları ayndır.Bu sebepten dolayı yıllar yılı kardeşhane kardeş hane beraber yaşamışlar.Ermeni vatandaşlar Türkmen aşiretine çok güzel bişr teklifte bulunurlar,gelin dıostlarım köyün bir yanını siz,öbür yanınıda biz şenlendirelim derler.,
KARAGÖL’ÜN MUHTARLARI
Karagöl’de nice muhtar görevde,
Köyün derdi kaldı hep yüreklerde,




Bu şaire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!