“İyilik eden, iyi davranan iyi ameller işleyen ve yaptığını iyi yapan kimse” anlamına gelen muhsin Kur’an’a göre bir insanın bu niteliği kazanabilmesi için; mümin, Müslüman, muttaki, salih ameller işleyen, hayır ve hasenat sahibi, inancında, özünde, sözünde, ahlâkında, söz, fiil ve davranışlarında dosdoğru, sabırlı ve ihlâslı kişi demektir.
Kur’an’da muhsinler şöyle tanımlanmıştır. “Bunlar hikmetli kitabın ayetleridir. Muhsinler için yol gösterici ve rahmettir. Muhsinler namazlarını dosdoğru kılan, zekâtlarını veren ve ahirete iman eden kimselerdir. Onlar Rableri tarafından gösterilen doğru yol üzerindedirler. Ve onlar kurtuluşa eren kimselerdir.”
Kur’an yorumcuları muhsinleri; iman edip salih amel işleyen, Allah’ın emrettiği şeyleri yapıp yasaklardan kaçınan, iyilikleri yapıp kötülükleri terk eden, zulüm ve haramlardan kaçınan, farzları eda eden, yaptığı her işi ve görevi en iyi yapan kimse olarak yorumlamışlardır.
Kur’an’da, Allah (c.c.) muhsin insanı “Allah muhsinleri sever. Kim muhsin olarak yüzünü/ özünü Allah’a teslim ederse, o en sağlam kulpa yapışmıştır. Onun mükâfatı Rabbinin yanındadır. Ona korku yoktur ve o üzülmeyecektir.” Buyurarak çokça övmüştür.
Cenabı Hakk (c.c.) Cümle ümmeti Muhammed’i (s.a.v.) muhsin saydığı kullarından eylesin. Bizleri de o muhsinlerin içine alsın. Âmin!/23.09.12
Recep Akıl
Kayıt Tarihi : 18.7.2009 14:46:00





© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!