Güç İstenci, Üstinsan, Bengidönüş gibi özgün fikirlerle tanınan varoluşçu Alman filozof.
Nietzsche'nin felsefe öğretisi, kendi çağına tümden bir karşı çıkış olarak görülmektedir. Kendisinin bütün derdi, insanı akılcılığın kıskacından kurtarıp kendisi üzerinden düşünmesini sağlamaktır. Ona göre Tanrı ölmüştür ve insanlar Dünya'da yapayalnız kalmışlardır. Bu yüzden insanlar Tanrı'dan bekledikleri umut ve istekleri bir kenara bırakıp kendilerini Dünya'ya adamalılar. Böylelikle düşünce ile yaşam arasında bağ kurulması daha kolay olur.
Nietzsche, insanlara yeni değerler getirmeye çalışarak güçlü insanların egemenliğinde, çoğunluktan ibaret olan ve sürü olarak nitelendirdiği insanlıkta ilerlemenin mümkün olduğunu ileri sürmüştür. Sürü kendini feda ederek üst insanı belirleyecektir. Üst insan benim diyebilen, kendi gözleriyle gördüğü gerçekliği belirleyen insan olarak görülmektedir. Bütün varlığın temelinde daha güçlü olmaya yönelik irade vardır. Nietzsche'ye göre, insanoğlu sadece kendini korumak ve yaşamak istemez aksine asıl isteği daha da güçlü olmaktır.
Din, ahlak, çağdaş kültür, felsefe ve bilim gibi konularda eleştiriler yazmıştır. Nietzsche'nin etkileri felsefede, egzistansiyalizm ve postmodernizm üzerinde olmuştur. O, değerlerin göreceliğini savunmuş, 'iyi' ve 'kötü' kavramlarına saldırmıştır.
Kendisini 'Filozoflar içinde ilk psikolog' olarak tanımlayan Nietzsche, Psikanaliz'de kullanılan 'BilinçAltı' (id) kavramından ilk kez bahseden kişi olmuş ve bu yönüyle Sigmund Freud ve Psikanaliz'i etkilemiştir. Kıta felsefesinde ve analitik felsefede alternatif yollar göstermiştir. Yaşamı olumlama, bengi dönüş, anti platonizm onun felsefesinin temel taşlarıdır. Nietzsche, erken ölümü ve hastalığı nedeniyle ne ahlaksal idealini ne de trajik şiirini gerçekleştirebilmiştir.
Eserleri
Die Geburt der Tragödie aus dem Geiste der Musik (1872)
Über Wahrheit und Lüge im außermoralischen Sinn (1873) yayımlanmamış
Die Philosophie im tragischen Zeitalter der Griechen (1873) yayımlanmamış
Unzeitgemässe Betrachtungen (1873–1876)
Menschliches, Allzumenschliches (1878–1879)
Morgenröte. Gedanken über die moralischen Vorurteile (1881)
Idyllen aus Messina (1882)
Die fröhliche Wissenschaft (1882–1887)
Also sprach Zarathustra (1883–1885)
Jenseits von Gut und Böse (1886)
Zur Genealogie der Moral (1887)
Der Fall Wagner (1888)
Götzen-Dämmerung, oder, Wie man mit dem Hammer philosophiert (1888)
Dionysos-Dithyramben (1888)
Der Antichrist (1888)
Ecce Homo (1888)
Nietzsche Wagner'e Karşı (1888)
Der Wille zur Macht (1901) ölümünden sonra yayımlanmış
sırt çantalı bir duman gibibir melekle çarpışan kelebeğin kanadından dökülen toz
bir çağlayanda sürüklenen bir dal parçası gibi
istemediğimiz yerlere giderse aşkımız sevgilim yalnızca kanatlarına güven
kendi yarattığımız boşluğun ucunda sıkı sıkı tuttuğumuz bir kapı koludur yaşam
ve aşk, en derin kuyumuza düşen keman yürüdüğümüz yollar daralırken
...
....
Filozoflar, bu kavramsal putlara taptıkları zaman, aslında, her şeyi öldürdüklerini, her şeyi şeyleştirdiklerinin, dolayısıyla, taptıkları her şeyi ölümcül bir tehlikenin eşiğine sürüklediklerinin farkında bile değiller.
...
...
Filozoflar, her şeye sonsuzluk açısından bakarak, her şeyi tarihsizleştirdikleri, tarih dışına attıkları, mumyaladıkları zaman, onurlu bir iş yaptıklarını sanıyorlar. Bu nedenle, binlerce yıllardır filozofların bize miras bıraktıkları şey, yalnızca kavramsal mumyalardan ibarettir.
.....
İçgüdüler, zorbayı oynamak istiyorlar; bizse, ondan daha güçlü bir karşızorba bulmak zorundayız...