Şiirde terakki Şiiri - İlhami Bulut

İlhami Bulut
420

ŞİİR


20

TAKİPÇİ

Şiirde terakki

Şiirde terakki için ittihat şart değildir. Elbet bu bir yargı değil, ne önerme ne hipotez ne de kanun.

Şu kadar ki, şiir çok karmaşık bir dil olgusu ve örgüsüdür.

Erişkinlerin gündelik dili nasıl ki emeklemeye başlayan bir çocuğa karmaşık gelir ve öğrendiği her kelime ve kavramla büyülenir ve onu zevk ve heyecanla tekrar etmeye çalışırsa bana göre şiir de; yetişkinlere benzer bir hazzı telkin etmelidir.

Çocuğun öğrendikleri bilinen şeyler ama kendi dünyasına düşen yeni bir ses olduğu için kendine mahsus bir heyecan doğurur. Yine bana göre şiir okuyucusunu, çocuktaki bu heyecana benzer bu moda sürüklemelidir.

Çocuktaki cızzz algısı şiire nasıl taşınmalı bunun sınırları nasıl belirlenmeli, şairin hüneri ile orantılıdır. Çocuk dilin tadını süt gibi ilk kez annesinden alır.

Şairin bu heyecanı vermesi için bol bol süt içmesi gerekmez ama sütün nasıl içileceğini sütten hiç bahsetmeden tarif edebilmelidir. Meselâ annenin mama deyişi gibi.

Yahya Kemal’in ölümden hiç bahsetmeden “Sessiz Gemi” ile bu duyguyu yüreklerimize taşıdığı üzere;

Örneğimizdeki çocuk anne ilişkisinde semboller belirir, çocuğun tuvalet ihtiyacını kabalıktan uzaklaştıran bir söylem geliştirerek estetik davranır. Çocuk onu anlar, geliştikçe semboller iç dünyasında inkişaf eder.

Annesinin öğrettiklerini usul usul sindirir. Dünyaya nasıl geldiği de dahil her şey adabıyla yerine oturur.

Şiir böyle özgün bir büyü taşımalı, çocuk yer, içer, öğrenerek büyür, büyüyerek öğrenir. Ya şiir, şiir; şair-şiir, anne-çocuk ilişkisi gibidir.

Anne ile çocuk arasındaki şefkat yolu henüz yazılamamış bir şiirdir.

Bu yolu bu ikisinden başka hiç kimse aynı işlerlikte açıp bağlayamaz.

Şairle şiir arasında yapılan yolun ise aslolanı okuyucuya nasıl bağlanacağıdır.

Bu yol birlikte hareket edilerek açılamaz, anne-çocuk ilişkisinde nasıl ki, annenin yerine yüz bin kişiye koysan da aynı şefkat yolunu açamazsan, şiirde de bir milyon üyeli bir topluluk kursan bir mahfil oluştursan, şiirin gelişmesi için bu ittihat, şiirde terakki için asla yeterli olmaz.

Demek ki şiirin gelişmesi bir kurul kararı ile verilemez. Ne demek bu, bu gün benim de şahsen oylamaya katıldığım bir kurul var. Bir programda şair ve şiirlerin belirlenmesi için, bu kurul ve kurulların şiirin gelişmesine etkisi sadece servis edilmesi bağlamında olur.

Şiirin çok kişiye ulaştırılması oysa şiirin gelişmesi farklı bir kavram şiirin tanımı olmadığı gibi ona ait değerleri anlatmanın da tek yolu yok sanırım.

Benim naçizane tanımıma ve algıma göre şiir; bir duyu ve duygunun mumyalanmasıdır.
Bu duyu ve duygu şaire özgü olduğu için mumyalanmasını da sadece şair yaparak geleceğe aktarır.
İşte bu mülahaza ile diyorum.

Şiirde terakki için ittihat şart değildir.

İlhami Bulut
Kayıt Tarihi : 11.3.2017 17:40:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • İlhami Bulut
    İlhami Bulut

    Sanat bireyseldir. Şiir sanatların anasıdır. Her sanat aslında şiirsel bir ifade tarzıdır. Şiirselliği olmayan hiç bir yapıt sanat eseri olamaz. Dolayısıyla her sanatçı ortaya koyduğu esere şiirsel bir ruh katmak zorundadır.
    Bu açıdan bakıldığında şiir sanatların bileşkesidir. Zira sanat sözle başladı.
    Sanatın ortaya çıkması için ortada bir sanatkarın olması gerekir. Sanatkarsa eserini ortaya koyarken ona kendi şahsi karakterini de katar. Kendi dilini oluşturur. Dolayısıyla sanat ve özelinde şiir bireyseldir.
    Sanatta ittihad sanatkarın özel yeteneklerini köreltir, ortaya taklitçilik zuhur eder. Taklitçi sanatkarın kalcılığı olmaz, taklitler ve özentiler taklidi yapılan sanatçıyı yaşatır. Sanatta belki bir akım olabilir ama ittihad mümkün değildir. Bu şiirde hiç mümkün değildir
    Ittihad (birleşme yada dayanışma) ise o başka bir meseledir. Elbette sanatçıların dayanışması ve işbirliği sanatçıyı motive ettiği gibi öte yandan da sanatın yayılıp gelişmesine yardımcı olur. O yüzden sanat kulüpleri, dernekler ve kültür evleri sanatın toplumda yerleşmesi ve yagınlaşması için büyük katkı yaparlar.
    Fakat ülkemizde bu tarz kümelenmelerler bazan aşırı politize olmakta, siyaset ve ideoloji sanatın önüne geçmekte, sanatçı dahi diyemeyeceğimiz bazı insanlar göklere çıkarılmakta, gerçek sanatkarlar ise yok sayılmaktadır.
    Elbette klasik deyimiyle sanat toplum içindir ama aynı zamanda sanat sanat içindir. Dolayısıyla politik görüşlerimiz sanatın önüne geçmemelidir.
    Dün o zamanın konjonktürüne göre politik görüşlerine göre göklere çıkatılan bazı insanların bugün adları dahi unutuldu ama bugün dahi Fuzuli, Baki, Yunus, Nedim, Nabi, Şeyh Galip, Veysel, Ruhsati, Karacaoğlan ve diğer klasikler unutulmuyor. Oysa daha dün yaşamış olan bazı sözde şairleri kaç kişi hatırlıyor.
    Sanat abartıyı ve sahteciliği kaldırmaz. Sanatçı her şeyden evvel kendi olmalıdır. Taklit ve özentiden uzak durmalıdır. Kişisel kabiliyetlerini politik hırslarına kurban etmemelidir.
    Elbette her insan gibi sanatçının politik bir duruşu vardır ve olmalıdır ama politik duruşu ile sanatsal faaliyeti arasında olumlu ve okuru rahatsız etmeyecek şekilde dengeli bir bağ kurmalıdır
    Yaşasın sanat, yaşasın şiir.
    Selam ve saygılar sunar, hayırlı geceler dilerim...Adem ULUÇAY



    Bir şair gözüyle görseydim seni
    Neler anlatırdım çizseydim seni
    Şöyle teşbih yapıp yazsaydım seni
    Yapraklar uçardı gül dallarından

    Bülbülüm olurdun nazende güle
    Bir gonca parçası sunarken ele
    Şakıyıp her şeyi dökünce dile
    Şarkılar coşardı bam tellerinden

    Ana- çocuk gibi sıcak ve taze
    Gonül sofrasına sunulan meze
    Tel tel nakış olur tezgahta beze
    Desenler görülür tokmaklarından

    Ruha zenginliktir hayata bakış
    Tabiata renktir mevsime nakış
    Her keseye uyar,her bileğe iş
    Bereket dökülür toynaklarından

    Gelişten gidişe yaşamın adı
    Gönül onun ile alır muradı
    Ruhun felsefesi, ağızın tadı
    Tarihler yazılır oymaklarından.

    Kısaca üstadım şiir hayattır
    Bir ilahı kelam ruha berattır
    Yükselir semaya sanki buraktır
    Müjdeler getirir kanatlarından.......Mediha Armağan Biyik



    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (1)

İlhami Bulut