Orhan Alkaya: Hayatı, Biyografisi, Eserl ...

28

ŞİİR


31

TAKİPÇİ

ORHAN ALKAYA HAYATI

Orhan Alkaya Şair, yazar, tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, gazeteci.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda okuyan Orhan Alkaya, günlük gazetelerde ve dergilerde değişik sanat disiplinleri üzerine eleştiri yazıları, siyasi makaleler, denemeler yazdı. Şehir Tiyatroları’nda oyunculuk ve yönetmenlik görevlerinde bulundu. 12 Eylül Darbesi sürecinde 1402 sayılı sıkıyönetim kanunu ile görevden alınan binlerce kamu görevlisi arasında yer aldı.

Sanatçı; ansiklopedi yazarlığı, gazetecilik, editörlük, danışmanlık dışında, sinema filmleri de çevirdi. Alkaya'nın basılmış 6 kitabı bulunmaktadır. Sanatçı, 8 Ocak 2008 tarihinde İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği'ne getirildi, 29 Mayıs 2009 tarihinde görevden alındı.

Türkiyenin reyting rekorları kıran Kanal D dizisi 'Öyle Bir Geçer Zaman ki' adlı dizide Hikmet Karcı'yı canlandırdı.

Eserleri


Türkiye Hala Mümkün, Mayıs 2002, Gendaş Kültür Yayınları
Yenilgiler Tarihi - Cilt 1, Mayıs 2002, Telos Yayınları
Tuz Günleri, Şubat 2001, Gendaş Kültür Yayınları
Erken Sözler, Haziran 1999, Noyirmiyedi Yayınları
Parçalanmış Divan, Bileşim Yayınları
A! Etika, Bileşim Yayınları


Yönettiği Oyunlar
Rosenbergler Ölmemeli: Alain Decaux - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 2012
Savaş ve Kadın: Matei Viș niec - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 2005
Hadi Öldürsene Canikom: Aziz Nesin - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 2003
Sersem Kocanın Kurnaz Karısı: Haldun Taner - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1999
Godot'yu Beklerken: Samuel Beckett - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1997
Sahibinin Sesi: Sevim Burak - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1994
Gölge Ustası: Yıldırım Türker Yeşim Dorman - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1993
İnsan Bahçesi: Gülsün Siren Kınal - İstanbul Şehir Tiyatrosu - 1992
Sığıntılar: Sł awomir Mroż ek - İstanbul Şehir Tiyatrosu


Filmografisi
İyi Saatte Olsunlar - 2004
Sarı Tebessüm - 1992
On Kadın - 1987
Seni Seviyorum - 1983
Öyle Bir Geçer Zaman ki - 2010 - Hikmet Karcı
Al Yazmalım - 2011 - Salih
Aşk Yeniden 2015- Fehmi