Masal Şiiri - Yılmaz Örmeci

Yılmaz Örmeci
645

ŞİİR


42

TAKİPÇİ

Masal

Sana bir şiirim var, bir de güzel masalım
Al beni, al da götür bilinmez ülkelere
Kaybolalım ortadan, sırra kadem basalım
Gidelim hiç kimsenin bilmediği yerlere.

Hem gece, hem de gündüz eksik olmasın Güneş,
Her mevsim çiçek açsın, mis gibi koksun toprak
Ne akrabamız olsun, ne arkadaş, ne kardeş
Uçan kuşlar selama dursun bize bakarak.

Öyle sevişelim ki deniz bizi kıskansın,
Dans edelim sarılıp bir müzik eşliğinde
Çifte kumrular bile hasetinden çatlasın
Böyle bir Aşk görmedik desinler yeryüzünde.

Ne yemek derdi olsun, ne para, ne elbise
Rengârenk kuşlar uçsun, bahçede kelebekler
Bir yastığımız olsun, bir yorgan üstümüze
Sarılıp uyuyalım düşümüzde melekler.

Ankara, 08.04.2016, 03:48

Yılmaz Örmeci
Kayıt Tarihi : 8.4.2016 03:45:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Hikayesi:


MASAL: Genellikle yazarı bilinmeyen, anonim özellikler taşıyan, olağanüstü durumların ve olayların anlatıldığı ve masaldaki kahramanların hep kazandığı, sonu mutlu biten, eğitici öykülerdir. Türk ve Dünya Edebiyat literatürünün en eski sanat dallarından biridir. Döşeme, serim, düğüm, çözüm ve dilek bölümlerinden oluşurlar. Küçük çocuklara hoş vakit geçirmek veya uyutmak için ezbere okunurlar. Son yıllarda birçok yazar masal yazmaya başlamış, masalsı ögelerle roman, tiyatro, film ve dizi çalışmaları yapılmıştır. Türk Masallarının çoğu "Bir varmış, bir yokmuş" ya da "Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde" gibi ifadelerle başlar. Bunlara tekerleme ya da döşeme denir. Türk masallarının sonunda dilek bölümü vardır ve "Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine" Şeklinde biter. Kral veya Padişah, Prens veya Şehzade, Prenses, peri kızı, cadı veya büyücü, üvey kardeş, üvey anne, dev, ejderha, saray, Kafdağı gibi ögeler sıkça kullanılırlar. Masallarda zaman belirsizdir ve –miş’li geçmiş zaman kipi kullanılır. Mutlaka bir eğitim amacı saklıdır; genellikle iyilik-kötülük, doğruluk-haksızlık, zenginlik-fakirlik, adalet-zulüm, alçakgönüllülük-kibir ve benzeri gibi zıt durumların temsilcisi olan kişilerin mücadelelerinden söz edilir. Masallarda yer ve zaman kavramları da genellikle belirsizdir. Mekan adı olarak Hint, Yemen, Kaf Dağı, Çin, Bağdat, Şam geçer. Türk masalları üzerinde ilk derleme çalışmaları yapan Ziya Gökalp’tir. Pertev Naili Boratav, Eflatun Cem Güney ve Tahir Alangu da derleme ve yazın çalışmaları yapmışlardır. En büyük ve en eski Türk masalcı Dede Korkut, en önemli masal kahramanı Keloğlan olarak bilinir. Dünyada masal denince ilk akla gelenler Avrupa’da Andersen, Ezop, La Fontaine (hayvan masalları, fabl) , Grimm Kardeşler, İran ve Arap ülkelerinde ise Binbir Gece Masallarıdır. Masal Hindistan ve Çin’de de yaygındır. (Çeşitli kaynaklardan derlemedir.)

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • İbrahim Kavas
    İbrahim Kavas

    Bir zamanlar arkadaşımızdı keloğlan, parmak çocuk, Kırmızı başlıklı kız, külkedisi; devler ve cadılar can düşmanımız, sırma saçlı nilüfer ile beyaz atlı prensler rüyalarımız, yedi cüceler yoldaşımızdı. Onlar erdi mürüvvete biz çıkalım kerevetine. Tebrik ederim.

    Cevap Yaz
  • Bülent Arkan
    Bülent Arkan

    Gitmek istenilen yer sanki cenneti tarif eder gibi her gerçekliğin temelinde bir hayal vardır neden olmasın.Tebrik ediyorum.

    Cevap Yaz
  • Canan Akpınar
    Canan Akpınar

    şahane bir şiirdi... Bilgilendirici paylaşımınıza çok teşekkürler Yılmaz bey...
    Ne güzel masallar dinledim çocukken... aynı masalı defalarca dinledim hiç sıkılmadan... dönüp dönüp yeniden anlattırdım anneme... ne güzel günlerdi... Yine beni gönderdiniz eski günlere...
    Saygı ve sevgiyle...

    Cevap Yaz
  • İsmail Sağır
    İsmail Sağır

    bilgilendirii hikayesi ile birlikte bu güzel şiir için sizi kutluyorum yılmaz bey, tebrikler

    Cevap Yaz
  • Sadiye Ayhan
    Sadiye Ayhan

    Masallarda ki gibi güzel bir aşk hikayesiydi.. Kutlarım sizi Yılmaz Bey..Saygılarımla..

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (33)