Orhon Murat Arıburnu: Hayatı, Biyografis ...

23

ŞİİR


3

TAKİPÇİ

ORHON MURAT ARIBURNU HAYATI

Orhon Murat Arıburnu Şair, sinema ve tiyatro yönetmeni, oyuncu, senarist ve yapımcı.

Öğretmenlik, Tasvir-i Efkar Gazetesinde editörlük ve muhabirlik yaptı. İstanbul Belediyesi Hukuk İşleri Bürosu'nda çalıştı. 1936 yılından itibaren şiir yazmaya başladı. Şiirleri, Gün, Varlık, Genç Nesil, Yeditepe, Küçük Dergi, Yenilik, Gelecek dergileri ve gazetelerde yayımlandı. 1940 yılında ilk kitabı Kovan basıldı. İlgi gören şiirleri diğer dillere de çevrilerek yayımlandı. 1947 yılında dünyada ilk kez 'resimli şiir sergisi' açan Orhon Murat Arıburnu, 1945 yılında ilk oyunculuk deneyimini edindi. 1950 yılında yönetmenliğe başlayan Arıburnu, bir yandan da film senaryoları yazmaya başladı.

1970 yılında üstlendiği Türk Sanatçılar Birliği genel başkanlığı ve Türkiye Edebiyatçılar Birliği genel sekreterliği görevlerini iki yıl yürüttükten sonra Türkiye Yazarlar Sendikası kurucu üyesi oldu. 1980'den sonra yurt dışına giderek Almanya'da hem çeşitli oyunlar sahneye koydu, hem de tiyatro üzerine oyunculuk ve teknik dersler verdi. Sinema ve tiyatroyla uğraştığı süreçte şiir yazmayı bırakmayarak iki kitap daha yayımladı. Havacılık konusuna da ilgi duyan sanatçı, iki filmin yapımcılığını üstlenmiş, ölümünden sonra adına sinema ve şiir konulu Orhon Murat Arıburnu Ödülleri düzenlenmiştir. Mezarı Zincirlikuyudadır.

Eserleri


Kovan, 1940
Bu Yürek Sizin (1982)
Buruk Dünya (1985)
İnsan Gürültüye Gitmese (oyun) , 1972

Filmografi

Oyuncu
Gençlik Günahı, 1947
Seven Ne Yapmaz, 1947
Efe Aşkı, 1948
İstiklal Madalyası, 1948
Fato - Ya İstiklal Ya Ölüm, 1949
Kanlı Döşek, 1949
Uçuruma Doğru, 1949
Allah Kerim, 1950
Çete, 1950
Yüzbaşı Tahsin, 1950
Yavuz Sultan Selim Ve Yeniçeri Hasan, 1951
Lale Devri, 1951
Sürgün, 1951
Kanlı Para, 1953
Bozkurt Obası, 1954
Kanlı Pınar, 1955
Gün Doğarken, 1955
Fakir Kızın Kısmeti, 1956
Kaderin Cilvesi, 1958
Tütün Zamanı, 1959
Kanlı Sevda, 1960
Ateşten Damla, 1960
Osman Çavuş, 1960
Karanlıkta Yaşayanlar, 1961
Ölüm Kayalıkları, 1961
Elalem Ne Der, 1962
On Güzel Bacak, 1964
Krallar Kralı, 1965
Karaoğlan, 1965
Altay'dan Gelen Yiğit, 1965
Kadınlar Dövülmez, 1966
Fato / Ya İstiklal Ya Ölüm, 1969
Kızıl Vazo 1969
Gönül Meyhanesi, 1970

Yönetmen
Yüzbaşı Tahsin, 1950
Sürgün, 1951
Beklenen Şarkı, 1953
Kanlı Para, 1953
Gün Doğarken, 1955
Sihirli Boru, 1955
Lejyon Dönüşü, 1957
Tütün Zamanı, 1959
Elalem Ne Der, 1962
Ümitler Kırılınca, 1962
Prangasız Mahkûmlar, 1964
İçimizdeki Boşluk, 1965
Ümit Kurbanları, 1966
Sarı Çizmeli, 1969
Anter, 1974

Senarist
Sürgün, 1951
Kanlı Para, 1953
Sihirli Boru, 1955
Gün Doğarken, 1955
Kaderin Cilvesi, 1958
Tütün Zamanı, 1959
Elalem Ne Der, 1962
İçimizdeki Boşluk, 1965
Anter, 1974

Yapımcı
Sihirli Boru, 1955
Elalem Ne Der, 1962