İnanç Ve Toplumsal İstem (talep) 58

Bayram Kaya
2927

ŞİİR


15

TAKİPÇİ

İnanç Ve Toplumsal İstem (talep) 58

Sayın Mükrime Hanım, 4

Siz öncelikle, halk ve toplum kavramını karıştırıyorsunuz bence. Ben yazılarımda, halkın bireylerinin (biyolojik bireylerin) Ya da halktan kişilerin, inanları vardır. Ve de olmalıdır da diyorum. Toplumların, Ya da toplumun inancı yoktur diyorum. Bunun nedenlerinden birincisi de; Her toplumun kendine özgü somut yasallığının oluşudur. İkincisi de; Toplumun birey yanın, inancı vardır. Ama bu da bireyin toplumda gördüğü işle, bire bir bağıntılı da değildir. Toplum ve halk apayrı kavramlardır. Bugün dahi her kesimden nüfusun tahmini % 90'dan fazlası, toplum ve halk kavramlarını aynı anlamda kullanma düşünme yanlışı içindedirler.

Yani, değil inanç; insan bilinci dahi, bu yasalara, uygun olmak zorunda. Yasallığa uygun istekler ve tutumlar ortaya koyamaz iseniz; ne insan bilinci, ne de insan inanmaları, toplumsal üretimde hiç bir şey var edemezler.

Böyle olunca da belirttiğiniz; “”dinimizde kulağa ezan okuma,”” işi halkın ve kişilerinin bir inancıdır. İkinci olarak bunu bana ne diye eleştiri getirdiniz anlayamadım! Ben bunu var veya yok diye eleştirmiş değilim ki. Üçüncü olaraktan da: “”din, topluma müdahale eder”” demişsiniz! Din topluma müdahale etmez. Siz dini, bir eleştiride ahlak olarak tanımladığınıza göre, toplumunda birey bağlamında davranan tüzel bir kişilik olmadığı için, toplumun dini yoktur. Örneğin toplum hırsızlık yapmaz, toplum zina etmez. Bunlar bireysel tutumlardır.

Din bireye, kişilere özneye yönelik dolaysı ile aynı inanç gruplarına ve halkın bu inanan gruplarına müdahale eder. Halkın bu inanan grupları da, bu inançlarını doya doya yaşarlar. Bu paragrafınız tamamen akıl ve bilim dışı ve inakçıdır. Beni ilgilendirmez. Sadece beni ilgileyen kısımdaki bağlamda kargaşayı göstermem yeterli bence!

5.paragrafınız, benim tez ve anlatım konumun dışındadır. Hiçbir inancın, özel inanmaları, benim konumun içinde değildir. Sadece anlatım konuma denk düşen herhangi bir dinde özelliklede Tevrat'ta Ya da genel Dünya inançlarında var bulunan değinmelerdir o kadar. Konuya bir inancın penceresinden bakacak olsaydım konum genel felsefik olmaktan çıkardı.

6. Paragrafta; “”Ya da şöyle düşünelim. Sizin yaklaşımınıza göre İnanç, toplumsal talep olamaz. Bu durumda dinimiz ne kadar büyük bir yanılgı içindedir ki cemaatle yani topluca yapılan ibadetlere daha fazla sevap vermeyi uygun görmüştür? ”” diyorsunuz.

Bakın anlama ve anlatım yanlışlığınız var. Ben “” Toplumsal talep olamaz”” diyorum siz cemaat ve toplulukla yapılan ibadetten bahsediyorsunuz! İyi de, cemaat ve topluluk TOPLUM değildir ki! Hala yazarın ne anlattığını anlamamış, kafanızdaki şablonu getirip; güya cevap diye yazıyorsunuz.

8. paragrafta “her şey nesnel olmak zorunda değildir” diyorsunuz. Toplumda ne yazık ki her şey, nesnele göredir! Kişi olarak size göre her şey nesnel olmayabilir. Örneğin üretmezseniz toplum dağılır. Bilim üretemezsiniz, ürettiğinizi, sosyal adalet ilkenize göre, bölüşemez iseniz hırsızlık ve yağma artar. Elbet üst yapı düşünmelerimiz vardır. Nesnel değil gibidir ama temelde nesnelle uyuşmak zorundadır. Örneğin soyut olarak Ay'a gidilir dersiniz. Bu fikri toplumda olgunlaştıra, olgunlaştıra; nesnel hale getirip, nesnel koşulları var edip, Ay'a gidersiniz. Ama yine soyut olan bir inanmayı, örneğin cini; olgunlaştırıp var edemezsiniz. Bu yüzden, nesnel olmayan toplumsal değildir. Halktan kişilerin, düşünme ve inancıdır. Zaten toplumdaki inanmalar toplumsal emekle var edilir. Toplumsal inanmalar, ileride somutlanıp somutlanamayacak öngörülerdir.

Lütfen konuyu anlayıp, genel yaklaşıp eleştirelim. Kendi kuruntularımızı nesnel gerçeklik gibi ortaya koyup, eleştiri imiş gibi yaklaşmayalım. O; ”” kaç kitap okudunuz? ”” sorunuzu kınıyorum. Ve verdiğiniz eleştiri cevaplarınızla, kimin ne okuyup; kaç kitap okumadığı ortaya yeterince çıkıyor, zaten.

Saygı ve selamlarımla.

Sürecek 59

Bayram Kaya
Kayıt Tarihi : 24.9.2008 02:57:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Bayram Kaya