Sait Açıkgöz: Hakkında ziyaretçi görüşle ...

Sait Açıkgöz
42

ŞİİR


8

TAKİPÇİ

  • Sait Acıkgoz
    Sait Acıkgoz 27.02.2007 - 15:14

    İşte bunu aradım ben. eleştiri. Canlı,bilgi dolu, sözün her biri değerli. 'Diline sağlık,eline sağlık.,çokbeğendim...' yorumu yorum değil yalakalık desem çok mu kışkırtıcı olur bilmiyorum hadi biraz yumuşatıp dalkavukluk ya da yağlama diyelim. ama bunlar bile ağır geliyorsa ozaman yapılanın başka bir adı olmadığına göre neyin yorumunu yapıyorsun. beni beğen beğeneyim seni bu mu şiirin güzeline yapılan saygı?
    Eleştirime gelince... Sevgili şair, Sizin şiirinizi sevdiğim,onda güzellikler bulduğum için böyle bir yoruma geçtim. Söylemek istediğinizi söylemeyiniz. bırakın okuyucu nasıl algılıyorsa öyle algılasın. 'Siz, şu şiirinizde şunu söylemek istemiştiniz.(!) .'Hayır ben onu söylemek istememiştim.Hayır ben onu da söylemek istememiştim. Evet. okuyucu olan ben değilim. ben burada eleştiri yaptım. Söylemek istediklerimizl ayrı anlatmak istediklerimiz ayrıdır. İnanıyorum ve söyledikleriniz ne kadar da mantıklı. Ama buradan böyle görülüyor.
    Sevgi ve saygılarımla.

    ========================================
    ** YANITLANAN MESAJ ********************
    ========================================
    Gönderen: voyagetwo
    Alan: SEZARVESU
    Tarih: 27.02.2007 10:43:00
    Konu: yorumunuza dair
    ----------
    ' Şiir: 665027 - Adın Gibi Aksın YAŞAM
    Yazan: SEZARVESU

    Bir şiir güzelse önce güzel bir şiir olduğunu söyleyerek başlamalı söze. Şiiriniz güzel mi güzel,ama her güzelin bir kusuru olurmuş ya elbet bu güzel şiirin de kusur demeyim ama bir eksiği var gibi. Şimdi bu şiire eleştiri yapacağım. Fakat bazıları onlara yardımcı olmayı düşündüğüm halde bana kızarak eleştirimi siliyorlar. Ve 'Ne Şam'ın şekeri,ne Arab'ın yüzü.'deyip benimle selamı sabahı kesiyor. Kimi de Olgunluk gösterip eleştirime teşekkür ederek benimle daha çok iletişim kuruyor. Unutmamalı ki dost her zaman doğruyu söyleyerek dostunudaha iyi konuma getirmeye çelışır. Ben de bir şiir dostu olmak istedim. Eleştirime gelince 'Testereyi kavramadığı sürece kişinin eli Yaşam kırıkları birikir ayak uçlarında kırık zamanlardan geriye'ilk dizede İtalyan sözünü desteklemiş ama bu dizede zamanın dışında kalmayı istemişsiniz. Dizeyi anlamlandırmak için devrik halden kurtardığımızda 'kişinin eli testereyi kavramadığı sürece ayak uçlarında kırık zamanlardan geriye yaşam kırıkları birikir 'biçimine dönüşür.Burada belirgin bir biçimde zamanın dışında kalmak düşüncesi ön planda tutulmuş. Zamanın dışında kalan kişi için ise zaman kırıkları da olmayacaktır.
    Ayrıca eğer testereyi kişnin eli tutmamışsa zaman kırıntıları çalışmayan bir tesrtereden nasıl dökülür? Şiiri bir de bu yönlerden değerlendirin. Harika şiirler yazabilecek güçte olduğunuz, hayal gücünüzün ve duygu ile imge zenginliğinizden anlaşılıyor. Umarım eleştirimi yapıcı bulur ve daha güzel şiirler yazarken bazı önemli noktaları da değerlendirişinizde bunu da göz önünde bulundurursunuz. Daha nice güzel şiirler yazmanız dileğiyle. '

    Sait Bey,

    Bugüne kadar aldığım sayılı derli- toplu ve çalışmayı anlayan yorumlardan birisini yazdığınız için, öncelikle, teşekkür ederim. Ben, yorumunuzda sınıflandırdığınız iki gruba girmeksizin yazdıklarınız üzerinden ilerlemeye çalışacağım.

    '...Dizeyi anlamlandırmak için devrik halden kurtardığımızda 'kişinin eli testereyi kavramadığı sürece ayak uçlarında kırık zamanlardan geriye yaşam kırıkları birikir 'biçimine dönüşür.Burada belirgin bir biçimde zamanın dışında kalmak düşüncesi ön planda tutulmuş. Zamanın dışında kalan kişi için ise zaman kırıkları da olmayacaktır. ' Dizeleri sizin yazdığınız şekle dönüştürdüğünüzde ya da dikkatli okuduğunuzda, ilk anda, ortaya sizin söylediğiniz anlam çıkabilir. Ancak, burada anlatılmak istenen şudur; Zamana dahil olmadığınız sürece -zamanın ilerlemesini durdurma olanığımız da olmadığına göre- geriye yaşam kırıkları kalacaktır. Yaşam kırıkları, anladığınız gibi, yarım yamalak öyküler, pişmanlıklar vb. olmaktadır. Sizin itiraz ettiğiniz dizelerin ağırlıklı amacını yazıyorum: Yaşamda etkin olmak gerekir.

    Son bölümde yazdıklarınıza karşılık gelmesi bakımından dizelere geri dönüyorum: Testereyi kişinin eli tutmadığı sürece edilgin ve zamanın kuralları gereği yine 'yaşam kırıkları' dökülebilecektir. Gerçek yaşamda, bunu önleme ve zamandan kendinizi soyutlama olanağınız yoktur. Böylesi bir hayale kapılmak, en iyimser haliyle, kişiye 'zaman kırıkları' sunacaktır. Daha fazlasını birlikte düşünebiliriz.

    Ne dersiniz?

    Haklısınız; daha iyisini yapmam gerekiyor. O nedenledir ki, antolohide yayımladığım şeyleri hep 'çalışma' olarak adlandırırım, şiir değil. Kendime de hiç bir ortamda 'şair' demedim, denilince de düzeltme yaprım. Çünkü, yolun çok başındayım.

    Selam ve sevgilerimle.

    Erdem AK

    Not: Yanıtınızı bekliyorum.

  • Sait Acıkgoz
    Sait Acıkgoz 27.02.2007 - 10:27

    Bir şiir güzelse önce güzel bir şiir olduğunu söyleyerek başlamalı eleştiri.Bir eleştirimin üslubunu örneklemek istiyorum.'Şiiriniz güzel mi güzel,ama her güzelin bir kusuru olurmuş ya elbet bu güzel şiirin de kusur demeyim ama bir eksiği var gibi. Şimdi bu şiire eleştiri yapacağım. Fakat bazıları onlara yardımcı olmayı düşündüğüm halde bana kızarak eleştirimi siliyorlar. Ve 'Ne Şam'ın şekeri,ne Arab'ın yüzü.'deyip benimle selamı sabahı kesiyor. Kimi de olgunluk gösterip eleştirime teşekkür ederek benimle daha çok iletişim kuruyor. Unutmamalı ki dost her zaman doğruyu söyleyerek dostunudaha iyi konuma getirmeye çelışır. Ben de bir şiir dostu olmak istedim. Eleştirime gelince 'Testereyi kavramadığı sürece kişinin eli
    Yaşam kırıkları birikir ayak uçlarında kırık zamanlardan geriye'ilk dizede İtalyan sözünü desteklemiş ama bu dizede zamanın dışında kalmayı istemişsiniz. Dizeyi anlamlandırmak için devrik halden kurtardığımızda 'kişinin eli testereyi kavramadığı sürece ayak uçlarında kırık zamanlardan geriye yaşam kırıkları birikir 'biçimine dönüşür.Burada belirgin bir biçimde zamanın dışında kalmak düşüncesi ön planda tutulmuş. Zamanın dışında kalan kişi için ise zaman kırıkları da olmayacaktır.
    Ayrıca eğer testereyi kişnin eli tutmamışsa zaman kırıntıları çalışmayan bir testereden nasıl dökülür? Şiiri bir de bu yönlerden değerlendirin. Harika şiirler yazabilecek güçte olduğunuz, hayal gücünüzün ve duygu ile imge zenginliğinizden anlaşılıyor. Umarım eleştirimi yapıcı bulur ve daha güzel şiirler yazarken bazı önemli noktaları da değerlendirişinizde bunu da göz önünde bulundurursunuz. Daha nice güzel şiirler yazmanız dileğiyle. '