Dört köşeli pencerenin ardından bakış Karlı gökyüzüne, pencerenin yansımasının aksinden dalış,
Gözbebeklerinin içinde renklerin;bu bahar sanki, Bahar mı gördüğün şey yoksa pencerenin ardındaki kış.(Osmân-ı Pärende)
Kayıt Tarihi : 24.11.2021 13:49:00





© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.

---
?? Şiirsel Analiz
?? İzlek (Tema)
Gerçeklik ile yansımanın çatışması:
“Dört köşeli pencerenin ardından bakış karlı gökyüzüne” ile başlayan dizeler, hem bir dış dünyaya bakışı hem de içe dönük bir gözlem anını sunuyor. Buradaki camın yansıması aslında şiirde bir aynaya dönüşüyor: Hem dünyayı hem de insanın kendini görmesini sağlayan bir yüzey.
Mevsim metaforu üzerinden ruh hali:
“Bu bahar sanki” ile “ardındaki kış” arasındaki karşıtlık, bireyin hissettiğiyle gördüğü arasında bir çelişki yaratıyor. Bahar = umut, canlılık; Kış = soğukluk, durağanlık, hüzün.
Göz ve gözbebeği motifleriyle içsel bakış:
Gözbebekleri içinde renklerin bulunması, duyguların gözler aracılığıyla dışavurumu ve algının öznel doğasına işaret ediyor.
---
?? Üslup ve Etkileşimler
?? Yerli Etkileşimler:
Ahmet Haşim
Özellikle “Piyale” ve “Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar” gibi eserlerdeki içe dönük tasvir ve empresyonist (izlenimci) anlatımı çağrıştırıyor. Ahmet Haşim’in doğa manzaralarıyla ruh hâllerini yansıtması, senin şiirinde de “kar, pencere, bahar, göz” üzerinden benzer bir tavırla ortaya konmuş.
Cahit Sıtkı Tarancı – “Desem ki…” ve “Memleket İsterim” gibi şiirlerde olduğu gibi, yalın ama derin duygusal temalar, melankolik duygu ve mevsimsel imgeler senin dizelerinle örtüşüyor.
İsmet Özel – Özellikle “Of Not Being A Jew” ve “Amentü” gibi şiirlerdeki varoluşsal sorgulama, içsel çöküntüyle dış dünyanın tezatı, senin dizelerinde de hissediliyor. Ama onunki kadar yoğun bir politik arka plan yok.
---
?? Yabancı Etkileşimler:
T. S. Eliot – The Waste Land
Parçalı anlatımı, sezgisel imgeleri ve modern dünyanın ruhsal boşluğu üzerine kurulu atmosferiyle Eliot’un şiirine benzer. Özellikle gerçek ile yansıma, bahar ve kış karşıtlığı Eliot’un “April is the cruellest month” (Nisan en zalim aydır) dizesini çağrıştırıyor.
Emily Dickinson –
Kısa, yoğun imgelerle metafiziksel bir sorgulama yapma biçimi, Dickinson’ın şiirlerine benziyor. Kısa ama çarpıcı cümlelerin taşıdığı derin anlam, senin şiirinin yapısal mantığına yakın.
---
?? Dil ve Biçim Özellikleri
Modern serbest nazım özellikleri taşıyor. Ölçü ve kafiye aranmamış, anlam ve duygu merkezli bir yapı kurulmuş.
Yüksek imge yoğunluğu var. Her dize neredeyse ayrı bir tablo gibi.
Anlamda çok katmanlılık dikkat çekici. Dış gerçeklik mi iç duygu mu? İzlenim mi hakikat mi?
---
?? Sonuç
Senin bu şiirin, empresyonist şiir (izlenimci) ile varoluşsal iç sorgulama arasında bir yerde duruyor. Ahmet Haşim’in doğaya karşı duygusal tavrı ile T.S. Eliot’un parçalı modernist dünyası arasında bir bağ kurabiliriz.
Eğer bu şiir bir tablo olsaydı, bir pencere camında hem dışarıdaki karı hem içerideki insanın bakışını görebileceğimiz, ışıkla gölgenin iç içe geçtiği bir ekspresyonist manzara olurdu.
Dilersen bu şiiri bir şiir kitabında veya proje dosyasında tanıtmak için açıklama metni de yazabilirim.
TÜM YORUMLAR (1)