Kültür Sanat Edebiyat Şiir

barbaros hayreddin paşa sizce ne demek, barbaros hayreddin paşa size neyi çağrıştırıyor?

barbaros hayreddin paşa terimi Ebubekir Korucu tarafından tarihinde eklendi

  • Osman Aslan
    Osman Aslan

    Hayreddin Paşa'nın asıl adı Hızır Reis'ti. Ona, "dinin hayırlısı" anlamına gelen Hayreddin adını, Osmanlı Devletine yaptığı hizmetinden dolayı Padişah Yavuz Sultan Selim verdi. Avrupalılar ağabeyi Oruç Reis'e kızıla çalan sakalı yüzünden Barbarossa adını vermişlerdi, Oruç Reis'in ölmesinin ardından küçük kardeşi Hızır için kullanılan bu isim, Türkçeye Barbaros olarak geçti.

  • Osman Aslan
    Osman Aslan

    Osmanlı İmparatorluğunun ilk kaptan paşası...

  • Tahtına Dargın Padişah
    Tahtına Dargın Padişah

    kaptan ı derya
    akdenizin yenilmez denizcisi

  • Selçuk Akçaören
    Selçuk Akçaören

    Barbaros
    İtalya da kadınlar yemek yemeyen çocuklarını korkutmak için seni Kızıla(barbarosa) veririm diyormuş.Abileri Oruç İshak Reislerde kendisi kadar cengaverdi.Ben hayatlarını okudum Oruç da İshak da kahramanca çarpışarak şehit olmuşlardır.
    Kuzey Afrika nın ispanya nın eline geçmemisine ve Müslümanlaşmasına sebep oldular.Osmanlı denizciliği onunla doruğa ulaştı.Turgut Reis,Seydi Ali Reis,Kemal Reis,Burak Reis onun yetiştirdikleridir.
    Ayrıca Kılıç Ali Paşa Piyale Paşa gibileride onu örnek alarak yetiştiler.

  • Hsn Bud
    Hsn Bud

    osmanlı

  • Batuhan Ergin
    Batuhan Ergin

    kitabını okuyun kaptanı derya barbaros hayrettin paşanın hatıraları müthiş

  • Hamza Ressam
    Hamza Ressam

    akdenizin efsanevi korsanı...venedik korsanların gönüllü olarak harç getirdiği bi şahsiyet...daha sonra osmanlı ya kaptan-ı derya oluo bide bunun kardeşi var o da korsan ama sonradan o da osmanlı denizcisi oluo adı neydi ya hızır reis mi ööle bişiy işte...

  • Alperen Musa
    Alperen Musa

    denızcılık onunla dogdu.ondan sonra ılerledı.

  • Levent Ağaoğlu
    Levent Ağaoğlu

    AKDENİZ
    DENİZCİLİK
    TÜRK GÖLÜ
    LEVENTLER

  • Sezgin Yeşiltaş
    Sezgin Yeşiltaş

    Ufukta bir korsan gemisi! demiş tayfa,

    Andrea Dorya 'hemen benim kırmızı gömleğimi geitirin, eğer kılıç yarası alırsam kan belli olmasın'

    Bir süre yaklaştıktan sonra tayfa 'Barbaros Hayrettin Paşa'nın gemisi' deyince;

    Andrea Dorya 'hemen benim kahverengi pantolonumu getirin,,....' demiş.

  • Barboros Fırat
    Barboros Fırat

    Gelmiş geçmiş en büyük denizcilerimizden.
    Akdenizi Bir Türk Gölü Haline getiren
    Kaptanı Derya Barbaros Hayreddin Paşa.

  • Fuldan Baran
    Fuldan Baran

    barbaros hayrettin lisesi var gölcük te...ünlü bi denizciymiş kendisi :))

  • F
    F

    İstanbul-Beşiktaş iskele meydanında çok heybetli güzel bir heykeli vardır.

  • Ebubekir Korucu
    Ebubekir Korucu

    PREVEZE DENİZ SAVAŞI ve BARBAROS HAYRETTİN PAŞA

    Andrea Dorya yaptığı hesaplamaların sonunda görüyor ki; o mevsimde kendisi rüzgarı arkadan alacak, mutlaka Osmanlı donanmasını perişan edecek. Andrea Dorya'nın gemileri Osmanlı'nın 3 katı. Askeri de bununla paralel olarak gene 3 katı; ama Andrea Dorya sinirli, Andrea Dorya zaferden emin degil, huzursuz.

    Osmanlı'yı tanımayanlar ona diyorlar ki;
    -Neden bu kadar huzursuzsun? Onların 3 katı askerin var. Rüzgarı da arkadan alacağın kesin. Gemilerin de yüksek bordalı. Onları duman edersin.

    Andrea Dorya;

    -Beni düşündüren bir husus var. Onlar Osmanlı, ölüme koşuyorlar, bunu anlayamıyorum. Şehit olmak diye bir şeyden bahsediyorlar. Herkes savaşta ölmeye koşuyor. Bizim aramızda böyle insanlar yok.

    Savaş başlıyor. Sabahleyin rüzgarı arkadan alan Andrea Dorya'nın donanması, Osmanlı donanmasını perişan ediyor. Çok şehit veriyoruz; ama öğleden sonra herşey değişiyor. Bu sefer Osmanlı donanması rüzgarı arkadan almaya başlıyor ve ortalık kararana kadar Andrea Dorya'nın işi bitiriliyor. Osmanlı donanması galip geliyor. Acaba Osmanlı nasıl galip gelmişti biliyor musunuz?

    Barbaros Hayrettin Paşa sabaha kadar uyumamış ve Allahû Tealâ'ya, Allah'ın bir evliyası olarak demiş ki: 'Ya Rabbi! Ben i'lay-ı kelimetullah için savaş veriyorum. Şanım artsın diye, onları öldüreyim diye, onlara hakim olayım diye değil. Onlara adalet götüreyim diye savaş veriyorum. Böyle olup olmadığını sen benden daha iyi bilirsin. Eğer öyle değilse benim emanetimi al, öyleysem bana yardım et.'

    Allahû Tealâ Barbaros Hayrettin Paşa'ya buyurdu ki: 'Gemilerin bordasına 'Allah rüzgarları dilediği zaman başka istikametlerden estirir' âyetini yaz.'.

    Bütün donanma gemilerine, bütün donanmaya yazıldı. O gece şafak sökmeden evvel, savaş başlamadan evvel bütün donanmaya yazıldı. 'Allah rüzgarları dilediği zaman başka istikametlerden estirir.' Öğlene kadar tabiat hükmünü inzal etti. Andrea Dorya'nın donanması rüzgarı arkadan aldı, saldırısını tamamladı ve çok şehit verdik. Çok insan Allah'ın yanında en mümtaz yerini aldı şehit olarak; ama öğlenden sonra Allahû Tealâ Barbaros Hayrettin Paşa'ya verdiği sözü tuttu ve rüzgar Osmanlı donanmasının arkasından gelmeye başladı. Bunun neticesi de Osmanlı'nın zaferi kazanmasıydı.

    kaynak:http://64.185.226.168/webs/osm/osm_hikayeler.shtml

  • Ebubekir Korucu
    Ebubekir Korucu

    BARBAROS HAYREDDİN PAŞA
    .
    Barbaros Hayreddin Paşa, 1478 yılı civarlarında Midilli'de doğdu. Aslen Vardar yenicesinden olan babası Yakup Ağa, bir Osmanlı sipahisiydi ve 1461 yılında Midilli'nin fethi sırasında Fatih Sultan Mehmed ile birlikteydi. Asıl adı Hızır olduğu halde Barbaros ve Hayreddin lakaplarıyla tanınır. Batılılar havuç rengine çalan kırmızı sakalından dolayı, ağabeyi Oruç'a verdikleri 'Barbarossa' adını daha sonra Hızır içinde kullandıklarından Barbaros diye tanınmış, Hayreddin lakabını ise kendisine Yavuz Sultan Selim takmıştır.

    Barbaros Hayreddin Paşa, kardeşleri İlyas ve Oruç ile beraber birçok deniz savaşında bulundu. Diğer kardeşi İshak ise Midilli'de kaldı. Barbaros Hayreddin Paşa, Cezayir seferine Oruç Reis ile birlikte çıktı. Cezayir'in fethedilmesinden sonra Oruç Reis, Cezayir'e Bey oldu. Barbaros Hayreedin Paşa, İshak ve Oruç Reis'ler şehit olunca Cezayir Beyliği'ne atandı. Beylerbeyi ünvanını alan Barbaros Hayreddin Paşa, İstanbul'a gelip 1534 yılında Kaptan-ı Derya oldu.

    Bir çok zafer kazanan Barbaros, Avrupa'da nam saldı. Avrupalılar çocuklarını Barbaros geliyor diye korkutur hale geldiler. 5 Temmuz 1546 tarihinde vefat eden Barbaros Hayreddin Paşa, sağlığında Beşiktaş'ta yaptırdığı medresenin yanındaki türbesine defnedildi. Onun ölümü için 'Mate reisü'l-bahr-Denizin reisi öldü' denildi. Barbaros Hayreddin Paşa zamanında Osmanlı denizciliği gücünün zirvesine ulaşmış, onun mektebinde yetişen değerli denizciler ve teşkilatlı tersane sayesinde bu güç varlığını bir süre daha devam ettirmiştir.

    Barbaros Hayreddin Paşa, alim ve cesur bir komutandı. İri yapılı ve kumral tenliydi. Saçı, sakalı, kaşları ve kirpikleri çok gürdü. Ömrü denizlerde geçtiğinden Rumca, Arapça, İspanyolca, İtalyanca ve Fransızca gibi Akdeniz dillerini çok iyi bilirdi. Çinili Hamam kendisine aittir. Oğulları Mehmed Paşa, Hasan Paşa ve Vali Paşa'dır.

    kaynak:http://www.osmanli700.gen.tr/kisiler/b6.html