Makale 36: Şiir Paylaşımı İçin WEB Sitel ...

Orhan Tiryakioğlu
438

ŞİİR


2

TAKİPÇİ

Makale 36: Şiir Paylaşımı İçin WEB Sitelerinde Bulunması Zorunlu Temel Özellikler Meselesi

Merhaba şair/okur dostlar,

Genel olarak sanal paylaşım ortamlarında (şiir WEB sitelerinde, çok az sayıda e-posta gruplarında) şair, şiirlerinde seçeceği temaya, biçeme, kurguya karar vermesi, diğer şiir niteliklerinden hangisinde ilerleme göstermesi veya yoğunlaşması gerektiğini anlaması için bu sitelerde bazı temel özelliklerin bulunmasını ister.

Şiir WEB sitelerinin okunurluk oranlarının kaliteyi yükselttiği dikkate alınırsa, okurların hangi şiiri daha çok tıkladığı veya beğendiği ölçütü çok önemli. bu nedenle, şairin çok okunan şiirini belirlemesi, doğrultusunu bu geri bildirime dayalı olarak değiştirmesi ve bu yolla kendisini geliştirmesi için, şiirlerinin okunurluğa göre sıralanması çok yararlı bir site özelliği ve bir sayfada görülmesi de büyük kolaylık olacaktır.

Okurun hangi şiiri daha çok tıkladığı veya beğendiği konusu, özellikle iyi niyetli şairler için çok değerli bir bilgidir. Çünkü gelişmek için, kendi ile barışık olmak zorundadır, yapamıyorsa kendini kandırmaz, işi bırakır. Bu nedenle doğruları yansıtan bir sayaç değeri, onun kendine ve sanata yaklaşımının dürüst kalmasını sağlar. Yapay olarak okunurluğunu yükseltenler konumuz dışında kalıyor zaten. Çok okunur gözükse de, yeni okurlar sayacı yüksek şiirden bir şey anlıyor değiller.

Diğer taraftan, şiirlerinin, şiirlerine yapılan yorumların da bir sayfada toplanması veya html/zip olarak indirilmesi, şairin arşiv oluşturması açısından yararlı olacaktır. Yorum sayılarının, yeni yorum varlığının belirgin bir ibare ile belirtilmesi de, sayıları yüzleri bulan şiirler içinde, şairin gelişmeleri daha çabuk izlemesi açısından gerekli bir teknik kolaylık niteliği sergilemektedir.

Bu durumda, şiir WEB sitelerinin bir şair için yararlı özellikleri bünyesinde bulundurması ile, okurlara (gerçek üyelere) daha düzeyli bir hizmet sunulması anlamı da kapsanmış olacaktır. Bu özelliklerle birlikte şairler, daha kolay gelişmelerini ve yaygın okuyucu ağına ulaşmalarını sağlayacak olan WEB sitelerini seçeceklerdir.

Öte yandan, birkaç şiir WEB sitesinde birden üye görülen şairler açısından değerlendirildiğinde, sadece bir sitede bulunan şiir popülaritesi özelliğinin yeterli olmadığı anlaşılacaktır. Çünkü farklı şiirlerin popüler olmasından gözlendiği üzere, şiir sitelerinin farklı okur kitlelerine hitâp ettiği dikkate alındığında, her sitede bir sıralamanın olması gerektiği görülmektedir.

Saygılarımla.
orhan tiryakioğlu
www.antoloji.com/orhan_tiryakioglu
orhanti

Orhan Tiryakioğlu
Kayıt Tarihi : 6.1.2010 22:30:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Mustafa Göl
    Mustafa Göl

    Sayın Tiryakioğlu, düşüncelerinize katılıyorum. Site yöneticisi arakadaşların bu hususları mümkünse göz önüne almaları iyi olur. Bir de şiir gönderme sıklığı sınırlanmalıdır. Bazı şair arkadaşlar bizlere yağmur gibi meyil göderirken; kendileri hiçbir şiiri okumadıkları ve yorum yapmadıklar da bir gerçek. Günde birkaç defa şiir gönderen arkadaşlar var. Tabi bu eserleri okumak ve yorumlamak için yeterli zaman bulamamaktayız. Adeta bir mesaj bombardımanı ile karşı karşıya kalmaktayız. Vasıtanızla bu arkadaşlardan daha az daha kaliteli şiirler yollamalarını rica ediyorum. Saygılar yolluyorum.

    Mustafa GÖL

    Cevap Yaz
  • Zeynep Nilgün Gökçeöz
    Zeynep Nilgün Gökçeöz

    Gözlemleriniz yerinde..Emeğinize sağlık.

    Cevap Yaz
  • Nazire Bağlar
    Nazire Bağlar

    ÖNCE WEB SİTESİNDEKİ ZARARLI İNSANLARI TEMİZLESİNLER.

    Cevap Yaz
  • Şükrü Topallar
    Şükrü Topallar

    Doğru tespitler ve gözlemler yapmışsınız.Teşekkürler.

    Cevap Yaz
  • Halim Akın
    Halim Akın

    Güzel bir konuyu ele alıp çok güzel irdelemişsiniz.. Size aynen katılıyorum.. Sağlıcakla kalın.. Halim AKIN

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (5)

Orhan Tiryakioğlu