Antoloji.com
Acı Tebessüm Şiiri - Mehmet Nacar
Şiir
Antoloji.com ŞiirKitapŞiirEtkinlikler Şarkı SözleriŞarkılar Antoloji.comResimAntoloji.comForumAntoloji.comNedir?Antoloji.comÜyelerAntoloji.comGruplarAntoloji.com Mesajlarım
Şair Mehmet Nacar Mehmet Nacar   (Şairin üye profili) bu nedir >>Popülerlik=5/5
Hayatı  Şiirleri  Resimli Şiirler  Forum  İstatistikler  Zevkler
 << Önceki ŞiirMehmet Nacar Şiirleri : 1/191Sonraki Şiir >> 

Acı Tebessüm

Acı Tebessüm

Şairlerin dünyası farklı bir dünyadır. Onlar dış dünyalarından çok daha büyük bir iç dünyaya sahiptirler. Kendi iç dünyaları ile dış dünyaları arasında köprü kurarken bakış açıları, değerlendirmeleri ve etkilenmeleri şair olmayan diğer insanlardan çok daha farklıdır. Çünkü onların iç dünyasında geçmişte yaşanan olaylar, geleceğe yönelik planlar, hayaller, hüzünler, mutluluklar, umutlar ve daha bir çok şey birbiriyle yarışır durumda olurlar. Dış dünya iç dünyaya açılan küçük bir pencereden başka bir şey değildir.
Günümüzde şiir de, şair de ucuzladı. Şiir yazmak moda haline geldi. Ancak şairlik bir tür edebi mühendislik sanatıdır. Yetenek, geniş bir genel kültür, dilini iyi kullanmak gibi birçok donanım gerektirir. Şair Yıldız Toksöz gereken yetenek ve donanımlara sahip bir şairimiz. Sanatıyla ilgili araştırmalar yapmakta, önerileri kulak ardı etmemekte, kendini ve kalemini geliştirmek için büyük çaba harcamakta ve emekleri de boşa gitmemekte.
Şiirlerini bir dosyada toplamış. Kitap yapmaya hazırlanırken incelememi rica ettiğinde dosyayı göndermesini söyledim ve gönderdi. Şiirlerini okuduğumda kendine özgü üslubunu, kaleminin gücünü ve ifadelerin derinliğini farkettim. Tabi ki, gerekeni yaptım. Ricası üzerine sunum yazısını da yazarak dosyaya ekledim.
Kitaba verdiği ‘’Acı Tebessüm’’ adı hüzün çağrıştırdığı kadar da edebi bir özellik taşımakta. Hazırlıklar tamamlanınca kitabını Ankara’da faaliyet gösteren Yıldızlar Yayıncılık’ta yaptırdı. Bana da imzalayıp gönderme inceliğinde bulundu.
Acı Tebessüm görünüş itibariyle profesyonelce hazırlanıp basılmış bir şiir kitabı. Kapak tasarımı, iç dizaynı ve şiirlerin güzelliği ile her kütüphanede bulunması gereken güzel bir eser.
Acı tebessüm sevda şiirleri ağırlıklı olmasına rağmen taşlamalar, vatan ve bayrak şiirleri, aile yakınlarına yazdığı şiirler, toplumsal şiirlerle hayli renkli ve çeşitli içeriklere sahip, şiir anlamları renkli bir kitap.
Acı tebessüm’deki ilginç deyim ve anlamlardan kısa örnekler vermek gerekirse;
‘’Aradığın aşk değil, seven mutlu etmiyor,
Gülistana girsen de kaktüs dolu kır olur.’’
Şiirlerde anlam bütünlüğü en önemli özelliklerdendir. Bir de anlam olarak satırlar birbirinin devamı olmuşsa o şiiri okumaya doyum olmaz. Üstte buna bir örnek vermek istedim ama Yıldız Toksöz’ün bütün şiirleri bu özelliği taşımakta.
Babası için yazdığı Şifa şiirinde;
‘’Kusursuz bir imanla her an senin yolunda,
Sevginle dönen kula şifayı ver Allah’ım…’’ demekte.
Toplumsal yaramız terör şehitlerimiz için yazdığı şiirinde şöyle yakınmakta;
‘’Sözün bittiği yerde kelimeler yetersiz,
Kaç evlat öksüz kaldı artık kaç hane ersiz…’’
Acı Tebessüm şiirlerinin hepsi birbirinden güzel. Aralarından örnek seçmekte zorlanıyorum. Şairin bir başka özelliği de söz sanatlarını iyi kullanması ve kendine özgü ifadelere yer vermesidir.
‘’Yalan yanlış yazarak şairlik yapmak kolay,
Uymaz davul sesine çektiğin bunca halay.’’
Eleştirdiği şairlerin şiirlerini davul sesine uymayan halaya benzetmek söz sanatlarına verilecek örneklerden biri. Kitapta bu tür söz sanatlarına hemen her şiirde rastlanmakta.
‘’Bir hayali dünyada duygu yüklü sazımı,
Paslanmış telleriyle çalmak istemiyorum.’’
‘’Sen ki, seven gönlümde cennetten cihanımsın…’’
‘’Hüzün limanlarında sallanırken mendiller,
Geceye düşer hüzün, söner gökte kandiller…’’(Acı Tebessüm şiirinden)
Ben de yıllardır hece yazıyorum. Ancak belirli kalıplarda yazmak alışkanlık haline geldi. Yıldız Toksöz değişik hece kalıplarını kullanmakta da mahir bir şairimiz;
‘’Bahar geldi sensizim bak,
Saçlarıma çiçekler tak,
Gözlerinle bir ışık yak,
Mutluluğu getir bana…’’
Acı Tebessüm kitap çöplüğüne dönen ülkemizde hece şiirlerini sevenlerin mutlaka okuması gereken müstesna bir kitap. Yıldız Toksöz’ün ilk şiir kitabı olmasına rağmen şiirlerinin anlam bütünlüğüne, kurallara uyumuna, akıcılığına ve diğer özelliklerine kusur bulmak çok zor. Hece şiiri meraklılarının mutlaka temin etmelerini ve kütüphanelerinde saklamalarını öneriyorum.
Kendilerine başarılarının devamını diliyorum. Acı Tebessüm’ü okumak isteyenler aşağıdaki e posta adresinden isteyebilirler.
yildizgultoksoz@hotmail.com

 

Mehmet Nacar

 



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.

Acı Tebessüm adlı şiirde hata varsa lütfen buraya tıklayarak bize bildiriniz..

 
 
 
Bu şiiri Antolojim'e ekleyeceğim
Bu şiiri bir arkadaşıma göndereceğim
E-kart olarak gondereceğim
Şiire puan vereceğim

puan
10,0
(6 kişi)

 

yaz | oku

 

Facebook'ta
Bu Şiiri Paylaş
 
 << Önceki ŞiirMehmet Nacar Şiirleri : 1/191Sonraki Şiir >> 
Acı Tebessüm Şiiri Hakkında;
Nazlı Nalçacı 1: Çok doğru söylüyorsunuz efendim. Size canı gönülden katılıyorum. Tam puanımla kutlar, saygılarımı gönderirim.
Meltem Ege: Şairlerin dünyası farklı bir dünyadır. Onlar dış dünyalarından çok daha büyük bir iç dünyaya sahiptirler. ne kadar doğru demişsiniz ustam.. bu çok anlamlı, çok güzel bir yazı olmuş..kaleminize sağlık..
 
Bu şiir ile ilgili düşüncenizi paylaşın:

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
 Bu Şairlerimizi Okudunuz mu?
Hüseyin Yahya Toy
Aykut Özcan
Metanet Yazıcı
Mehmet Gül
Yasin Sarı
Öztürk Acun
Kadriye Danacı
Ahmet Al
 TOP 100 Şiirler
1  Beklenen  (Necip Fazıl Kısakürek)
2  Ben Sana Mecburum  (Attila İlhan)
3  Her Şey Sende Gizli  (Can Yücel)
4  Kaldırımlar 1  (Necip Fazıl Kısakürek)
5  Sakarya Türküsü  (Necip Fazıl Kısakürek)
6  Zindandan Mehmed'e Mektup  (Necip Fazıl Kısakürek)
7  Anlatamıyorum  (Orhan Veli Kanık)
8  Çile  (Necip Fazıl Kısakürek)
9  Ayrılık Sevdaya Dahil  (Attila İlhan)
10  Eğer  (Can Yücel)
» Tüm Top 100 Şiirler
 Konularına Göre Şiirler
Aile
Barış
Kadın
Allah
Bebek
Mutluluk
Ankara
Doğum Günü
Ölüm
Anne
Dostluk
Özlem
Asker
Gurbet
Savaş
Aşk
Hasret
Sevgi
Atatürk
Hayat
Sitem
Ayrılık
İhanet
Vatan
Baba
İstanbul
Zaman
 Günün Şiiri
Yazın Dağlarda Kalarak (Yü Hsüan-Chi)
  - tiklayin - Bu sayfaya link ver - tiklayin - Bu sayfayı birine gönder Bu sayfada hata var!  

(c) Antoloji.Com, 2012. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Antoloji.Com'a aittir. Sitemizde yer alan şiirlerin telif hakları şairlerin kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır. Yayın Hakkı Notu.
Şu anda buradasınız: Acı Tebessüm Şiiri - Mehmet Nacar

Antoloji.com
16.05.2012 19:30:14  #.242#
  » Şiir  » Kitap  » Etkinlikler  » Şarkı Sözleri  » Resim  » Forum  » Nedir  » Gruplar  » E-Kart  » Sinema  » Haber  » Oyun  » Bilgi Yarışması  » İletişim
 Antoloji.Com   » Hakkında   » Künye   » Yardım   » İnsan Kaynakları   » İletişim   » Seçim  
[Hata Bildir]

#1635898 ##3538